The Knife, shaken up show

The Knife ger sig ut på sin ”sista turné” – men blir det verkligen deras sista?

13:17 22 Aug 2014

The Knife, Shaken up Tour

The Knife meddelade igår att de ger sig ut på en sista turné, i form av två datum i Stockholm och Göteborg. Men kan vi verkligen lita på det ödesmättade pressmeddelandet? Är det här verkligen slutet på The Knife?

”Vår sista turné!”, står det ödesmättat i pressmeddelandet som är signerat Karin och Olof Dreijer. Turnén i fråga är Shaken Up Show som The Knife under våren turnerat med i USA. En show där musik, scenografi och koreografi smältes samman i ett tredimensionellt potpurri. Nu kommer syskonen Dreijer att besöka Gothenburg Film Studios i Göteborg och göra inte mindre än två spelningar på Annexet i Stockholm. Tre datum som enligt bandet kommer att vara de sista.

Men är det här verkligen det definitiva slutet för The Knife? Många är ju exemplen på avskedsturnéer som snarare varit starten på något nytt än ett sista avsked. 

Visst, The Knife har både till tidningen Dazed and Confused och via sin PR-agentur meddelat att avskedet faktiskt är definitivt. Men för bara ett par år sedan var vi övertygade om att Gorillaz aldrig skulle göra någonting mer tillsammans, och till och med Blink-182 började producera musik igen. Även om de som brydde sig förmodligen var ganska få.

Och The Knifes produktivitet verkar det i alla fall inte vara något fel på. Under augusti sätter The Knife inte bara upp sin antinationalistiska kabaré Europa Europa i Tensta, Hallunda och Vitabergsparken utan dj:ar dessutom på Gala för Gaza på måndag.

Oavsett vad som händer kommer Olof Dreijers samarbete med Houwaida Hedfi att fortsätta, och Karin Dreijer har i alla fall inte sagt nej till mer material från Fever Ray.

Pressbilden till turnén förtjänar en analys i sig. Vi ser dansare, alla lika bestämda, i neonkläder glänsande i turkost, lila och blått. Alla med målade ansikten och perfekta frisyrer i olika modeller. Förmodligen kommer de från framtiden. Vad de vill är otydligt, men det är säkert att de vet vad de vill.

The Knife spelar på Annexet 30 och 31 oktober och i Gothenburg Film Studios 1 november. BIljetterna släpps den 25 augusti.

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!

Senaste filmrecensioner