The Embassy – Ett band på distans

16:06 16 Nov 2018

I fjol kom The Embassy tillbaka med en ny EP efter att ha varit tysta i nästan fyra år. Den snabba uppföljaren till det släppet landar nu i november i form av ett album de valt att döpa till White Lake.

I samband med EP:n gjorde bandmedlemmarna Torbjörn Håkansson och Fredrik Lindson bara en intervju var och på varsitt håll. När vi har bestämt träff är det utlovat att båda ska befinna sig på plats i Svenska Grammofonstudion, men när vi ses i porten är det bara Fredrik som står där. Jag tänker att Torbjörn kanske väntar där inne så länge. Vi rör oss upp för trapporna och in i studion där White Lake spelats in, och där väntar istället en laptop uppställd på en theremin.
— Det här blir första gången vi gör en intervju över Skype kombinerat med live, men det blir nog bra, säger Fredrik om det överraskande upplägget.

Det visar sig att de har kläm på att videochatta och en förvånande stor vana vid att göra det. Hela det nya albumet tillkom på det här viset.
— Arbetet med albumet startade så här. Jag tog över Fredriks dator via TeamViewer och skötte inspelningsprogrammet. Sedan finslipade vi allt i Svenska Grammofonstudion och slutmixen gjordes av Björn Olsson på Tjörn, förklarar Torbjörn via skärmen.

Fredrik har aldrig gillat att spela in musik själv, men när Torbjörn kom med den här tekniska lösningen kändes det bra berättar han. Eftersom att det har varit deras sätt att kommunicera med varandra under de senaste tre åren blev det även naturligt att börja spela in skivan på det här sättet. Fredrik lägger gitarrer och sjunger medan Torbjörn fixar mer eller mindre resten.

Om ni fysiskt har befunnit er framför varsin datorskärm när skivan kommit till, var har ni befunnit er psykiskt?
— Det har varit mycket om politik och om att sätta naturen före människan, säger Torbjörn.
— Ja det har varit vårt mindset. Vi är inte emot människan men vi har diskuterat hur vår roll bör omvärderas. Sen har det kommit till musik däremellan, fyller Fredrik i.

Förutom en grund i politiska frågor som ligger dem nära så utgår de även mycket från samplingar när de skapar sin musik. Torbjörn är den som hittar en känsla i en sampling som får vara vägvisare för hur en låt sedan blir. Han letar och samlar konstant på sig små godbitar som han fastnar för som skickas över till Fredrik som direkt kommer med sin dom om det blir ett ja eller ett nej.
— Vi har utgått mer från samplingar och bas än som tidigare gitarr och sång. Låtarna är kanske inte lika trallvänliga, men vi har sparat de gitarrbaserade låtarna till nästa skiva. De ligger och väntar, säger Torbjörn på datorskärmen.

Anledningen till att de skapat så mycket musik det senaste året är av den enkla anledningen att de känner att de har haft något att förmedla. Tidigare har de stoppat sig själva och ifrågasatt varför en skiva de spelat in behövs, och utan ett bra svar på det har det inte blivit någon. Nu känner de att de kan svara på den frågan.
— Att göra musik är inget självändamål och vi ogillar tjat. Men när tillräckligt mycket tankar har ackumulerats och vi har något att säga så gör vi det. Musikklimatet just nu är dessutom osedvanligt bra, det finns en konkurrensaspekt, förklarar Torbjörn.

På nya skivan inleder de en av låtarna, Bad Vibe, med en sampling som minst sagt uttrycker något annorlunda. Citatet är hämtat från en gammal brittisk serie av satirikern Chris Morris och lyder: ”I am from society, you’re not from society. How do you get back into society?” följt av svaret ”Up your arse!”. Det här citatet förklaras inte, men ger upphov till frågor som The Embassy aldrig explicit svarar på. 
— Den samplingen är mångbottnad och går att tolka på många olika sätt. Samhället kan vara något gott men det kan ju också vara något ont. Man får en egen bild i huvudet från det citatet beroende på vem man är och det är mycket så vi arbetar. Vi ger inga färdiga svar utan snarare ingångar till tankestrukturer, säger Torbjörn.

Var känner ni att ni står i samhället?
— Det är en pågående fråga. Vad är samhället egentligen? Vad fyller det för funktion? Vi pendlar väl mellan att vara en del av det och känna oss förundrade vid sidan av, berättar Fredrik.
— Den stora kritiken vi har mot samhället som vi definierar det i västvärlden är att det är totalt förbrukande. Det finns egentligen inget gott med det samhället vi har om man ser till planeten som helhet. Allt är konsumtion av ändliga resurser utan att ge något tillbaka. På det sättet är samhället som vi har ”up your arse”, fortsätter Torbjörn.

White Lake släpps den 21 november, och i mellandagarna åker The Embassy på en miniturné.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 11, 2018.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!