The Abstraction – ett konstmuseum som drivs av barn

08:39 19 Aug 2014

I Laura Limas konst agerar hon inte själv utan utser andra personer till huvudroller i konstverken. Den här gången är det 11-åriga Lo, som under två veckor veckor kommer att driva konstmuseum tillsammans med tio andra barn på Lilith Performance Studio i Malmö.

Nöjesguiden har pratat med Lo Pettersson Lundgren, direktör för muséet och ansvarig för att sätta ihop utställningen. 

Hej Lo! Vill du berätta lite om utställningen?

The Abstraction är en utställning om abstrakt konst. Jag gör en utställning om abstrakt konst för att man kan vara fri med abstrakt konst, fri att göra vad man vill, att man får tro. TRO PÅ KONSTEN. Och tycka vad man vill om tavlorna. Konstnären målar inte av en sak, utan målar av sina känslor.

Konsten är lånad från Malmö och Ystads konstmuseum. Hur har du tänkt när du satt ihop utställningen?

– Jag har tänkt att utställningen består av fem olika väggar och kategorier där jag hängt upp målningar och grafiska tryck av 29 olika konstnärer. Bilderna är i kategorier så de inte ska hänga huller om buller.

Vilka är kategorierna?

– Först Bertil och Birgitta-väggen där jag har tagit målningar, tryck och skulpturer från Bertil Herlow Svensson och Birgitta Westberg. Du undrar säkert varför jag har satt ihop Bertil och Birgitta... Jo, det är för att deras verk liknar varandra och sedan passade namnen så bra ihop. Sen är det blå väggen: där hänger alla tavlor som är mest blå. Röda väggen: alla tavlor som är mest röda, dock bara en tavla. Synvillor/geometri: tavlor med synvillor eller former. Och övrigt-väggen som består av övriga abstrakta tavlor och skulpturer. 

Vad var svårt i arbetet med utställningen?

– Detta projekt har varit ganska lätt, men det som var väldigt svårt var att välja ut "personalen". Vi fick hålla en stor audition och alla skötte sig toppen, så det blev väldigt svårt att välja.

Vad var lätt?

– Det har varit superlätt att dela in tavlor i kategorierna eftersom jag kom på så bra och passande kategorier att dela in dem i. 

Hur tror du utställningen skiljer sig åt om till exempel en vuxen person hade drivit galleriet?

– Jag tror inte utställningen kommer skilja sig frpn vanliga utställningar förutom att de vuxna kanske kommer säga till oss barn och rätta oss. 

The Abstraction öppnar den 28 augusti och kommer gå att se under tre helger till och med den 14 september. Lilith Performance Studio ligger på Bragegatan 15 i Malmö.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!