Testa dig själv! 10 säkra tecken på att du är en fulländad sci fi-nörd

Martin Memet Könick 11:48 17 Oct 2014

Enkla nördmarkörer: dessa är dina spirit animals.

Nörderi är fint. Det förenar människor, och är en källa till icke-kvantifierbara timmar av underhållning. Visst kan det vara jobbigt ibland – men som alla äkta nördar vet är det är värt det.

Och science fiction är kanske den genre som ger upphov till allra mest nördande. Testa dig för sci fi-nörderi med hjälp av denna lista, eller använd den för att ta dina första steg mot att bli en älskvärd och kunnig sci fi-nörd. Hur många poäng får du ihop?1. Du vet att Han Solo sköt först – och har tröjan som bevisar det

När den första Star Wars-trilogin gick upp igen på biografer tweakade George Lucas massor av grejer. Den mest omtalade ändringen var att han i Star Wars (1977) lät ändra så att Han Solo inte sköt Greedo innan Greedo sköt honom i kantinan på Tatooine. Han ändrade detta för att han ville gör Han Solo mer lik en hjälte, något som inte gick hem hos vare sig fansen eller dig.

Därför är, givetvis, en tröja med texten ”Han Shot First” det slitnaste plagget i din garderob. Självfallet har du också originalversionerna av den första Star Wars-trilogin på lika slitna VHS-kassetter. 2. Du börjar gråta när någon nämner Transformers och Michael Bay i samma mening 

De flesta känner till att Michael Bays Transformers-filmer (fyra stycken, och fler på gång) har spelat in väldigt mycket pengar världen över. Men finns det någon som egentligen gillar dem? Inte är det många. Vad många dock kommer ihåg är Transformers-leksakerna från barndomen (som kanske numera har sin hedersplats på bokhyllan), och de tecknade tv-serierna från åttiotalet.

Att Bay nu har gjort Transformers till ett skällsord inom populärkulturkretsar, och höjt leksakspriserna på Ebay, gör att ingen sci fi-nörd kan förlåta honom. För att strö salt i såren fortsatte Bay sitt korståg mot barndomsminnen med att i år ta sig an Teenage Mutant Ninja Turtles.


3. Du sitter kvar tills biografpersonalen kör ut dig på varje Marvelfilm

Givetvis gör du detta för att inte missa någon eventuell after credits-scen. Självklart vet du i förväg om det blir någon sådan, men sedan Shawarma-incidenten, när det lades till en extra extrascen efter The Avengers i USA, känner du dig konstant osäker på informationen du har fått av det tidigare så pålitliga internet. 

Medan du väntar på att bli utslängd läser du om alla dina Civil War-serietidningar, nu när det har annonserats att den storylinen kommer att figurera i framtida Marvelfilmer, och att fantisera om hur bra Infinity Gauntlet kommer att bli på film. Om den görs rätt, vilket du tyvärr betvivlar, nu när Marvel inte får använda figuren Silver Surfer eftersom rättigheterna till karaktären tillhör ett annat filmbolag.4. Barn i din närhet undrar varför du har så många leksaker fast du är vuxen

Min systerson undrade just detta när han hälsade på mig för första gången som icke-bebis. Han var inte nöjd med mitt svar, ännu mindre nöjd var han när han inte fick leka med alla leksaker. Nu är han däremot väldigt nöjd med att kunna detaljsnacka alla Spider-Mans dräkter med mig.5. Du önskar att Tribbles och Mogwais var verkliga husdjur

Dina småsyskon tjatade alltid om hundvalpar och kaniner, men du ville bara ha en Tribble eller en Mogwai när du var liten. En dröm som fortfarande blossar upp varje gång du funderar på husdjur. Tribblarna, som liknar små gulliga pälsbollar, har sitt ursprung i Star Trek-universumet och blev snabbt fanfavoriter trots att de endast syns vid ett fåtal tillfällen i franchisen. De har en förmåga att föröka sig alldeles för snabbt och skapa kaos, men älskas av människor och Vulcans. Mellan hårbollarna och Klingons finns dock ingen kärlek – tribblarna ger ifrån sig höga skrik så fort de ser en Klingon. 

Mogwais syns i Gremlins-filmerna, med Gizmo som huvudföreträdare, och är söta små varelser. Men akta dig för att mata dem efter midnatt, låta dem komma i kontakt med vatten eller starkt ljus, för då händer det otrevliga saker.

 


6. Du börjar snacka om Firefly så fort någon nämner Joss Whedon

Du hatar (i hemlighet) att Joss Whedon har blivit megapopulär i och med att han regisserade The Avengers, för att han inte känns lika mycket som ”din” längre. För att bevisa att du är ett ”äkta” Whedonverse-fan är du kvick med att nämna Firefly och att det är en katastrof i paritet med jordens undergång att den tv-serien bara fick en säsong. 

Serenity, filmen som avslutade tv-serien, tycker du är okej, men endast som en befläckad kompromiss. Egentligen borde serien ha fått fortsätta i all evighet, något du fortfarande nämner på olika forum så fort det kommer en ny sci fi-serie som du inte tycker är lika bra.7. Du kan rabbla de ”speciella” numren i Lost utantill

Säg dem med mig: 4, 8, 15, 16, 23, 42. Tyvärr har du, i likhet med serieskaparna, ingen aning om vad de betyder. Lost är ökänt för att vara bra på att ställa frågor men dåligt på att ge svar. 

Om du är en sann sci fi-nörd tillhör du antagligen fanskaran som hatar seriens avslutning – även om du i hemlighet grät en hel del under avslutningsscenernas drama, trots att de koncentrerade sig mer på karaktärerna än på mysterierna. 


 

8. Du tycker att kontinuitet och kanon är de viktigaste i orden i världen

Du har spenderat många sömnlösa nätter på att försöka pussla ihop kontinuiteten i tv-serier, filmfranchiser, serietidningar, och romaner. Det måste gå att pussla ihop allt som skaparna av olika franchiser säger tillhöra kanon, för om det inte finns kontinuitet så finns det inte mening. 

Några av dina älsklings- och hatobjekt vad det gäller att fundera på kontinuitet är Doctor Who, Star Trek (användningen av Khan i den senaste filmen ger dig krupp), Battlestar Galactica, Marvels serietidningars multiverses och alternativa tidslinjer, Alien och Predator-franchiserna, samt X-Men-filmerna.9. Du hatar när någon tror att The Big Bang Theory är din favoritserie

Bara för att du gillar samma saker som rollfigurerna betyder det inte att du inte kan se igenom den och all sexism och unkenhet den innehåller. För att göra detta klart påpekar du att den är skapad av samma fjant (Chuck Lorre) som ligger bakom vedervärdiga Two and A Half Men

Däremot har du, precis som rollfigurerna i serien skulle ha gjort, bokat upp alla datum som nyligen har släppts för filmer baserade på DC:s serietidningsuniversum. Först ut är Batman V Superman: Dawn of Justice, som har premiär 2016. Du gillar inte att Ben Affleck ska spela Batman, men hans haka liknar den version av serietidnings-Batman som du gillar bäst.10. Du är förberedd för alla slags apokalypser som någonsin har fantiserats ihop – och på att leda den nya världen

Dina hemmabyggda robotar väntar bara på att tekniken ska hinna ifatt dina idéer. Du har köpt alla apokalypshandböcker som finns, och skrivit egna till de apokalypser som inte har blivit tillräckligt populära. 

För att öva på dina skills ägnar du dig mer än gärna åt cosplay. Helt enkelt är du fullt förberedd för att först överleva apokalypsen och sedan, när kaoset har lags sig, förvandla dystopi till utopi. Grattis, du är sci fi-nörd och du kommer att rädda världen!

Martin har tidigare ryckt ut när behovet av reaktionsgifar var skriande i och med supervaldagen.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!