Terror och svenska IS-anhängare i ny thriller

10:15 16 Dec 2019

I Svt:s kommande serie Kalifat får vi följa en radikaliseringsprocess på nära håll. Nöjesguiden har träffat Nora Rios som spelar en av huvudrollerna i thrillerdramat.

I öppningsscenen av Svt-serien Kalifat befinner vi oss mitt i IS högkvarter, Raqqa år 2015. Svenska Pervin (Gizem Erdogan) är fast där med sin IS-anslutna man Husam (Amed Bozan) och lever i ständig skräck över våldet i hennes omgivning. Hon söker sig till Säpo-agenten Fatima (Aliette Opheim) i Sverige för att få hjälp med att bryta sig loss.

I en fiktiv förort till Stockholm finns Sulle (Nora Rios), en revolterande tonåring som känner sig ovälkommen i samhället. Den enda som verkar förstå henne och ta henne på allvar är den några år äldre elevassistenten Ibbe (Lancelot Ncube).
– Sulle är mitt uppe i ett identitetssökande, hon har svårt att hitta sin plats. Hon känner ett utanförskap som ter sig i ilska, förklarar Nora Rios när Nöjesguiden träffar henne under en pressdag i Stockholm. Hon fortsätter:
– Samtidigt är hon i ett religiöst sökande och träffar elevassistenten Ibbe som kommer att manipulera och lura henne in i radikalisering.

Nora Rios har synts i flera mindre roller tidigare, men får sitt genombrott i och med Kalifat
– För mig personligen har det varit ett väldigt roligt arbete att gestalta den här mångfacetterade och fina karaktären. Sulle är ingen vanlig tonårsdotter i en familj, hon är väldigt mogen. Att hitta hennes vändpunkter, styrkor och svagheter har varit ett tufft men roligt arbete, fyllt med research.

Hur ser Sulles bakgrund ut?
– Hennes mamma är religiös, pappan tar mer avstånd och Sulle har hamnat mittemellan. Hon försöker hitta sin sanning, men i sökandet blir hon introducerad till extremism, vilket är något helt annat. Ibbe har en väldigt utstuderad plan över vad han ska göra, och har antagligen gjort liknande saker förut.

Ibbe leder Sulle, hennes lillasyster Lisha (Yussra El Abdouni) och vännen Kerima (Amanda Sohrabi) in i en farlig värld av fundamentalism och terrorplaner.

Hon blir på något vis utvald?
– Ja, och han spelar mycket på känslor, han bekräftar henne på ett sätt hon inte upplevt förut. Han spelar också ut henne mot hennes bästa vän Kerima som sedan följer med på resan.

Hade du vågat hoppas på en roll som den här så pass tidigt?
– Det handlar väl om någon sorts talang, men också att kämpa för det och vilja ta sig fram. Jag vill det så himla mycket, så jag har bara legat i och sökt massor.

Har du fått många nej?
– Absolut, och det kommer man alltid få. Vetskapen om att du kommer att få nej gör det lättare att fortsätta och att ta lätt på det. Jag tror att det är viktigt att ha distans till sig själv och sitt yrke.

Manuset bakom Kalifat kommer från Innan vi dör-skaparna Wilhelm Behrman och Niklas Rockström, och serien har regisserats av Guldbaggebelönade Goran Kapetanovic.
– Pressen jag känt över projektet har kommit från mig själv, just för att jag tycker att manuset är så fantastiskt bra. Jag har inte tänkt på att jag jobbat med prisbelönta människor, utan snarare bara respekterat deras kreativitet, och de har respekterat min. Det är nog nyckeln till att det blivit så bra, avslutar Nora Rios.

Kalifat har premiär den 12 januari.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 12, 2019.

0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!