Terra låter inte musiken tystna

08:24 24 Apr 2020

Mitt under en brinnande pandemi släpper Terra sitt andra album Underbara saker. Göteborgsbandet tar ett stort kliv från debuten och visar att bakom skramlet och skränet finns en träffsäker popmagi. Tina Rosenfink har videochattat med sångaren Karl Sundström om incels och en inställd turné. 

Det är sällan en debut blir så hyllad som Terras blev. För ungefär fyra år sedan kom den rosade Terrarism, och därefter följde Jävla EP:n som släpptes 2018. Trots få släpp har Terra skaffat sig en gedigen och lojal lyssnarskara som har väntat spänt på den nästkommande fullängdaren, men i samtalet berättar Karl Sundström att soundet kommer skilja sig från det vi har hört tidigare. 
– Det är en lite personligare skiva än förra eftersom jag kände att jag behövde utvecklas som textförfattare. Musiken är även tydligare om man jämför med vår första skiva var rätt skränig. Vi ville göra något annorlunda men som fortfarande var Terra. 

För Terra har det varit viktigt att inte släppa samma låt gång på gång och upprepa sig. Trots att de två tidigare släppen mottagits med värme ville de inte bli för bekväma i det familjära soundet, utan utvecklas och växa.  
– Vi ville hitta en ny ingång och en ny infallsvinkel - och det fick ta den tiden det ville ta. En fördel med att vara ett litet indieband är att det inte finns någon press på en att leverera en skiva i halvåret. Det tog två år för oss att göra skivan, det har varit en långsam process för oss att mejsla fram de här låtarna. Det har varit ostrukturerat, vi har inte haft en power point eller tankekarta utan allt har fått ske i sin egna takt. 

 

"Mitt liv blir roligare med Terra"

 

Den musikaliska inspirationen till Underbara saker kommer bland annat från The Cures Disintegration och man hör även en gnutta svensk indierock som påminner om Hästpojken och Mattias Alkberg. 
– Sedan har det även varit inspirerande att samarbeta med producenterna Johan Forsman, som jobbat med bland andra Håkan Hellström, och Per Stålberg som har en punk och hardcore bakgrund. Just det mötet mellan Pers hårdare stil och Johans poperfarenhet har skapat ett unikt sound och de har fått lämna sina avtryck på skivan, berättar Karl. 

Det som utmärker Underbara saker och skiljer den från Terras tidigare verk är texterna. Den här skivan drivs mer av berättelserna som återges än tidigare. För bandet sångare har det varit viktigt att skriva om det som både är fint och fult. Han menar att det lätt kan bli fåfängt när en skriver om att vara ledsen, och att sorg inte är det minsta kontroversiellt utan snarare väntat. För att Terras texter ska kännas på riktigt har han skrivit om det pinsamma och obekväma istället, med en gnutta underhållning så att det är kul att lyssna på. 

Underbara saker finns det låtar som både handlar om interkontinentala kärlekshistorierna och incelkultur. När jag ber Karl att utveckla så garvar han. 
– Så ser livet ut! Det består av romanser och ledsna män, men det är inte en spottloska åt något håll utan bara ett återberättande. Skivan består av båda delarna, allt är inte frid och fröjd eller elände. 

På skivan finns även Slösa bort en sommar, som var den första låten som Karl skrev på svenska. Efter att hans förra band Ram Di Dam splittrades hade Karl svårt att se sig själv fortsätta med musiken överhuvudtaget, och den nya infallsvinkeln som behövdes var att byta språk.
– Så Slösa bort en sommar har funnits innan Terra fanns. Den handlar om att kasta in handduken och jobba sina timmar på ett vanlig jobb. 

Att syssla med musik på indienivå är alltid kämpigt, men i synnerhet just nu. Precis som i alla andra samtal jag har med människor kommer pandemin på tal. Det första vi frågar om när vi ringer varandra är “allt bra, frisk och så?”.
– Att släppa ny musik just nu är inte optimalt, men samtidigt känns det nästan viktigare än någonsin. Vi har fått ställa in vår turné som skulle skett nu under våren, folk har väntat länge på skivan och nu när den äntligen är här kan vi inte spela den för alla som funnits kvar. Det är ett otroligt antiklimax. Det är en kris utan motstånd och hela kulturlivet går på knäna, men vi får aldrig låta musiken tystna. 

Det finns en beundransvärd värme hos Karl. När han pratar om bandet och fansen spricker hans ansikte upp i den laggande videon. Bandets framtid må vara oviss i vissa avseenden men han är säker på att de kommer klara sig igenom krisen tillsammans. 
– Det är min identitet. Alla i bandet är mina bästa vänner och det är en ynnest att få spela med dem. Det ger mig ett syfte och en mening i mitt liv, och sen så är det helt enkelt kul. Mitt liv blir roligare med Terra. 

Underbara saker finns ute nu.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 04, 2020.

0 Kommentera