Cooking Workshops to Prepare for the End of the World: #6 Tea

Tempo Dokumentärfestival flyttar hem 

14:13 10 Feb 2021

Den tjugoandra upplagan av Sveriges största festival för dokumentärfilm äger rum 8 – 14 mars. På grund av ni-vet-vad kommer festivalen att bli helt digital. I år kommer därför hela Sverige kunna ta del av programmet genom att köpa ett digitalt festivalpass.

Temat för årets upplaga av dokumentärfilmfestivalen är Tempo flyttar hem:
– Nu när väldigt många arbetar hemma står just hemmet i fokus på ett helt annat sätt än tidigare. I årets program finns dokumentärer som handlar om hemmets status och funktion, om hemmet som fysisk plats eller idé. Men också som lyfter frågan om vad det innebär att inte ha ett hem. Det är ju en mänsklig rättighet att ha ett hem, men trots detta är det många som lever i hemlöshet, säger Ulrika Bandeira, festivalens programchef.

Vi bad Ulrika om fem Nöjesguiden-exklusiva festivaltips ur det nysläppta programmet.Cooking Workshops to Prepare for the End of the World: #6 Tea
Det här är något så speciellt som ett konstperformance och en teceremoni i ett där man själv dricker te och äter sötsaker tillsammans med andra, fast på distans! Jag deltog i det här performancet när det hade sin urpremiär under den nederländska dokumentärfestivalen IDFA och det var en helt fantastisk upplevelse. Den belgiska kreatören Sien Vanmaele har gjort en lång serie performances som på olika sätt utforskar hur vi kan leva mer hållbart vad gäller den mat vi äter. Men under arbetet med delen som skulle handla om te gick en av hennes närmaste vänner bort och performancet kom istället att handla om teets läkande egenskaper inom sorgbearbetning och hur man kan hitta en stunds stillhet även när man är väldigt ledsen.
Att medverka i det här performancet blev en så himla fin, varm och eftertänksam stund och jag är väldigt glad över att Tempo-publiken kommer att få ta del av detta!


Songs of Repression
En spännande och förbryllande film med många lager. Den handlar om en idyllisk turistort i Chile vilken på sextiotalet var hemvist för en tysk koloni som under över 40 år styrdes under auktoritära och sektliknande former. Nu försöker de överlevande invånarna gå vidare, men de har valt olika strategier: vissa vill glömma och andra vill bearbeta det som hänt. Fascinerande och skrämmande!


Walchensee Forever

Den här filmen är en vackert berättad familjesaga som följer flera generationer. I centrum står systrarna Anna och Frauke från den lilla byn Walchensee. De vill ut i världen och reser iväg med sin cittra och sin gitarr under 60-talet. De reser runt i Mexico och i hippie-erans USA och försörjer sig genom att musicera och joddla(!). En underbar resa, också för den som tittar.

Fruar & fröknar i Fruängen
Tempo är en festival för alla dokumentära genrer och i vårt program ingår även ljud och radio. Fruar & fröknar i Fruängen utspelar sig i stockholmsförorten Fruängen och är en audiowalk som du kan delta i på plats eller från soffan. I Fruängen finns det 27 gator och torg som har namn efter framstående historiska kvinnor. I den här audiowalken som Story Spot har skapat får man ta del av historierna bakom gatunamnen. Den går att lyssna på närsomhelst under festivalveckan, så det känns som ett roligt (och väldigt corona-safe!) sätt att ta en promenad samtidigt som man förkovrar sig i kvinnohistoria.

Short Dox Radio
Detta är en av mina ständiga favoriter i Tempos program. Short Dox Radio är en tävling där vi utser bästa radiodokumentär på under tre minuter. Tio bidrag tävlar och ett vinner. Det kommer alltid in så otroligt mycket roliga, rörande, kluriga och brännande berättelser! Och jag tycker att detta verkligen är beviset för att långa format inte automatiskt är bäst!

Tempo Dokumentärfestival pågår mellan den 8e och 14e mars. I år kommer festivalen att vara digital. 
Se hela programmet här och köp ditt festivalpass här

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste filmrecensioner

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!