Foto: Mikayla Jordan

Teater Athena sätter upp Witch Bitch

08:57 29 Oct 2018

Friteatergruppen Teater Athena söker i 1600-talets häxjakt för att hitta kvinnans och deras egna styrka. 

I ett av dansrummen i Folkuniversitetets lokaler vid Norra Gränges sitter det Malmöbaserade scenkonstkollektivet Teater Athena. När jag ramlar in genom dörren sitter de sex unga kvinnorna runt ett fyrkantigt bord och är helt uppe i repetionerna inför deras kommande uppsättning, Witch Bitch. 
– Vi brukar inte sitta så mycket vid bord som vi gör just nu, utan är mer runt på golvet och repar, förklarar Lisa Quartey och ler. 

Men, vad gör ni när ni sitter runt bordet då?
– En klassisk bord-dag är som idag, när vi har gått igenom föreställningen och linjerna i vad som faktiskt händer, säger Lisas syster Amanda, och fortsätter:
– Allting runtomkring teatern tar väldigt mycket tid. Vi har ju en producent, vilket är så bra, men det är fortfarande väldigt många möten som ska klämmas in för oss skådespelare också.

Teater Athena är en friteatergrupp som är verksamma i både Malmö och Göteborg. Förra våren var de aktuella med Fuck your marsvin and dö, en pjäs skriven av dramatikern Anna Nygren. Denna gång är det de själva som har kommit med idéerna bakom manuset som sedan Anna har skrivit ihop till en text. 
– Vi har utgått väldigt mycket från oss själva och vad vi vill säga som kollektiv, som det sen har skapats en text utifrån det. Det är väldigt annorlunda från ett gig där man gör en roll. Nu gör vi allt konstnärligt arbete, förklarar Lisa. 

Witch Bitch har passande nog premiär på halloween, men det är ingen skräckföreställning som utomstående kan tro, utan de grottar istället ner sig i omgivningens reaktioner på en kvinna som är gränslös. 
– Vi har utgått från häxor, både mytologiskt och historiskt, men det är främst den kvinnliga kraften vi har utforskat, förklarar Vilma Linton. Vi har en tes om hur människor som är uppfostrade och kodade som kvinnor hela tiden ber om ursäkt för sig själva. Vi har då myntat ett begrepp och frågat oss när en kvinna egentligen vågar vara det samt hur det är att vara gränslös som kvinna?
– Begreppet gränslös har en negativ klang, men när vi har pratat om det ur ett slags feministiskt perspektiv har frågan uppkommit om det per automatik är negativt att vara mycket och okontrollerad. Vi har utforskat vad som händer när en kvinnas gränser suddas ut. Om hon då kan vara så mycket mer än vad samhället säger att hon får vara, förklarar Lisa. 

Har ni fått något svar på den tesen? 
– Jag tror inte att det är ett svar vi är ute efter, utan snarare dela med oss av vad vi tänker och se om det kan väcka en tanke hos fler, förklarar Nellie Björklund. 
– Ja, det är ju själva gestaltningsprocessen som vi arbetar med nu som är en del av utforskandet, både i oss själva och i samhällsfrågor, men även själva föreställningen är en del i det. Vi förväntar oss inte att föreställningen ska berätta för publiken hur det är utan att den också är ett led i hur de tänker kring dessa frågor, säger Lisa. 

Så, vad för känsla vill ni att publiken ska gå därifrån med?
– Vi gillar att låta publiken uppleva de fördomar som vi gestaltar. Ett mål är att få publiken att bli lite fördomsfulla och sedan ”twist it around”. Under pjäsens gång hade det faktiskt varit ganska nice om de störde sig lite på oss, på samma sätt som de stör sig på den där bruden som är för mycket, förklarar Amanda. 

Hur är det att utgå från sig själv så mycket? 
– Det ger, i alla fall mig, en chans att få ta sitt utforskande så himla mycket längre, förklarar Nellie.
– Förra produktionen utspelade sig på högstadiet och då bubblade så mycket upp som jag inte hade bearbetat, nu får saker och ting komma medan vi arbetar vilket ger en viss distans till det. 

With Bitch sätts upp under hösten i såväl Malmö som Göteborg, Simrishamn och Lund. Under nästa år har de som mål att sätta upp ytterligare en förställning. Amanda avslöjar, om så mellan raderna, att det finns en chans att den teatern kommer handla om sex. 
– Under tidens gång har vi skapar vår stil och förståelse för att vi vill utforska femininitet, fyller Lisa i med. 

Witch Bitch spelas under november månad.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 10, 2018.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!