Tareq Taylors matresa, SVT.

Tareq Taylors kamp för det goda livet

Peter Steen-Christensen 13:44 18 Mar 2021

Krögaren och tv-kocken står upp för en bransch som blöder.

Få brinner så mycket för en restaurangbransch som, enligt honom själv, har gett honom allt. Så när denna älskade del av vår vardag, av vår besöksnäring, av den gemensamma ekonomin, haltar fram på sina skrapade knän gör det egentligen mer ont i Tareq Taylors hjärta än vad det gör i hans plånbok. Tareq har tillsammans med ett antal branschkollegor försökt stoppa blödningen under ett års tid nu genom initiativet Tillsammans Ur Krisen. Men tyvärr har beslutsfattare inte kunnat, eller ännu värre, velat ge det stöd som behövts. Pandemin har såklart tagit liv, vi har förlorat nära och kära, och det är en allvarlig hälsokris för hela världen, men samtidigt så får man naturligtvis känna sig djupt orättvist behandlad i en restaurangbransch som gått rakt in i smäll efter smäll. Tillsammans Ur Krisen startades med en ambition av att samla hela krogsverige i ett gemensamt upprop, och initiativet har under resans gång backats av en stor grupp krögare, caféer och restaurangkedjor

Har det givit något eko?
– Det har varit väldigt, väldigt, trögt att nå igenom till beslutsfattande politiker under lång tid, men på senare tid har vi börjat se resonans hos oppositionen. Alla frågor vi berör kräver att oppositionen vaknar till liv och går emot mycket av det som tyvärr är fastslaget i de olika hjälpprogram och stöd som regeringen har kommit med.

Tareq menar att de reformer som finns i nuläget är skräddarsydda för tillverkningsindustrin, men att de fungerar sämre i besöksnäringen av det enkla skälet att denna till skillnad från tillverkningsindustrin inte kan stänga ner vissa delar åt gången.
– När vi permitterar inom restaurang kan inte vi göra på samma sätt eftersom alla delar behövs på samma gång. Vi kan inte stänga disken, eller förrätterna eller servicebiten. Eller tillaga maten och lägga den på hyllan. 

Detta har enligt Tareq inneburit att det finns stöd, men att dessa inte går att använda.
– Vi har ropat ”se oss, hör oss”. Men man har inte velat lyssna. De har valt att stänga av ljudet från de som ropar. Det är oerhört beklämmande att man agerar på det här sättet från regeringen, samtidigt som de sagt att man ska vara kreativa och hitta nya vägar. Medan man i själva verket bara varit stelbenta. Vi skickade in vår hemställan från Tillsammans Ur Krisen till finansdepartementet och politiker i juni 2020 och inte en enda beslutsfattande person har svarat.

Hur har det varit att sitta mitt i stormens öga när det kommer till coronans ekonomiska kris?
– Senaste siffran jag hörde var att direkt arbetslösa, alla branscher, är 70 000 människor. 50 000 av dem kommer från restaurangbranschen. Över 3 000 företag, det är många livsverk som gått i graven. Det är för sent. Det har skett för lite. Av 370 öronmärkta miljarder så har bara 80 miljarder betalats ut. När man frågar ifall de här kanske 300 miljarderna finns kvar så får man inga svar. Ifall man känner att man vill stänga ner branschen så gör det, men då ska de också ersätta oss. Istället har man tagit stryptag på branschen. 

Samtidigt visar statistiken att smittspridningen på krogen är relativt låg. 
– Tittar man på Folkhälsomyndighetens siffror så är smittspridningen på restaurang i Sverige nästintill noll. Under en procent kan relateras till restaurangbranschen. Då måste man förstå att det används som ett verktyg att bevisa för folk att det är en farlig smitta och för att få folk att lyssna på deras restriktioner. Men det är inte ok att låta restaurangbranschen bära kostnaden för det. Jag känner en djup sorg och besvikelse hur folkvalda representanter som ska skydda folk och företag agerat.

Mitt i problemen som kom förra året, har du personligen upplevt några oväntade ljuspunkter som krisen har fört med sig?
– Att branschen samlats, att vi förstått att vi ska samarbeta med varandra. Ge tips och så vidare. Det finns en annan dialog i branschen. När det kommer till matminnen så har jag ett väldigt extremt matminne från 2020 som var riktigt häftigt – Alkemisten i Köpenhamn. En väldigt galen upplevelse jag inte skulle vilja vara utan. En av de maffigaste gastronomiska upplevelserna på mycket länge.

I början av året kunde vi också följa Tareq Taylors inspirerande och personliga matresa till sin pappas hemstad Jerusalem i en serie på SVT Play. Ett sätt för honom själv att lära känna platsen han aldrig återvänt till sedan barnsben, och maten från Mellanöstern som han är uppväxt med.
– Det är jäkligt spännande med det man upplever på plats. Plötsligt är man på ett ställe med ingredienser man aldrig använt tidigare. Min egen matlagning är nog väldigt enkel. Jag snöar in på vissa teman ibland efter jag har varit någonstans, Palestina till exempel. Jag hoppar fram och tillbaka men alltid med enkelhet. Det är viktigt att vara tydlig, överraskande med tydlig.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 03, 2021.

0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Petri

Petter Nilsson har tidigare bland annat ansvarat för driften på Spritmuseums restaurang och drivit restauranger i södra Frankrike.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!