Tacofiesta på Mercado Mexico

08:00 19 Apr 2017

Älskar du också tacos? Okej, då kan du pusta ut nu. Inom kort öppnar nämligen stans första mexirestaurang med egen tortillafabrik och matbutik.

Att tacosen är mer poppis än någonsin är det väl ingen som har missat. Men Mattias Svensson, en av grundarna till Mercado Mexico har varit med sedan start. Han inledde sin karriär som mexikansk konnässör för snart tio år sedan med att kränga tacos nere vid Kungstorget.
– Jag och min fru träffades på Hawaii när jag var där och pluggade i början av 2000-talet. Hon är från Mexiko och när vi kom hem till Sverige ville vi öppna en restaurang, men vi insåg snabbt hur dyrt det var och vi hade samtidigt ingen riktig koll på hur vi skulle gå tillväga. Så istället skaffade vi oss en food truck och började sälja tacos. Detta var innan de mexikanska tacosen hade slagit igenom i stan. Så till en början ville vi göra det genuint mexikanskt, med pulled pork som en variant av en mexikansk carnitas. Men det funkade inte alls, folk visste ju inte vad det var.

Oj, på riktigt?
– Ja, ingen fattade riktigt grejen och uppskattade det vi gjorde. Så vi fick ändra utbudet lite och göra mer svenska tacos med färs och vetetortillas. Men samtidigt kom det faktiskt en del mexikaner till oss och käkade våra carnitas med majstortillas. Medan gemene man alltid valde den försvenskade versionen även fast vi brukade bjuda på smakprov från vårt övriga utbud.

Vagnen på Kungstorget finns inte längre kvar men sedan ett par år tillbaka driver Mattias tillsammans med sin fru Monica Martinez och bröderna Erik och Johan Hallberg Mexikanska Monarkin på Kastellgatan. Men systerrestaurangen Mercado Mexico ska bli något annat.
– Vi bestämde oss redan efter ett år med Monarkin att vi ville öppna ett nytt ställe. Mexikanska Monarkin har ett mer eller mindre genuint mexikanskt kök men på Mercado Mexico är vi lite mer öppna för fusion. Köket ska stå på tre ben, givetvis kommer vi servera klassiska rätter som tacos, tostadas och quesadillas. Men vi ska också att ha en stor grill där vi kommer att jobba med såväl fisk och skaldjur som kött. Sen blir det även en typ ceviche och rå sektion, där vi kanske till och med kommer att göra en råbiff med mexikanska smaker.

Det ska också att finnas en tortillafabrik i restaurangen?
– Ja precis, vi kommer att tillverka våra egna majstortillas. Och förutom att servera dem i restaurangen kommer man också kunna köpa med sig bröden hem från vår butik som ska att ligga i anslutning till restaurangen.

Hur kom ni på den här idén?
– Vi var nere i Mexiko förra året och tänkte att varför inte? Så vi köpte maskinerna och skeppade hem dem. I samma veva kom vi i kontakt med en gammal professor vid namn Amado Ramírez Leyva. Han bor i en stad som heter Oaxaca och är en riktig majsguru. Förutom att veta typ allt om majs har han även dragit igång ett slags kollektiv av majsbönder som odlar majsen såsom man gjorde för över hundra år sedan. Amado köper sedan in majsen och distribuerar ut den. Så allt vår majs importerar vi direkt via honom, vilket känns väldigt bra ur både kvalité och hållbarhetssynpunkt.

Är det inte jättedyrt?
– Det är såklart dyrare än att köpa via USA. Men det finns inte en chans att vi kommer att importera från dem som läget är där just nu. Men det handlar självklart inte bara om ekonomi, utan det finns också en miljöaspekt samtidigt som vi vill vara med och gynna bönderna.

När drar ni igång då?
– Vi är väldigt nära nu, så innan sommaren ska allt vara på banan. Men sedan dröjer det nog några månader innan allt är igång så som vi vill att det ska vara med luncher och helgbrunch.

Mercado Mexiko ligger på Södra Vägen 18 och öppnar inom kort.

Glöm inte att följa Nöjesguiden på Facebook.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 03, 2017.

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Krogrecensioner

Bar Minimal

Vid sidan av ett sort fokus på naturliga viner har Bar Minimal gjort sig känt för sin hantverksmässigt tillagade pizza.

Bikt

När fyra rutinerade krogrävar slog sina påsar ihop blev resultatet restaurang Bikt.

Ilse Grøn Krog

Inklämt på långsidan av biografen Kaparen, vid Stigbergstorget, vätter krogen med uteservering mot Sjöfartsmuseets uppdaterade förträdgård.

Senaste krogrecensionerna i Göteborg

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!