Tack, La Fleur

16:14 30 May 2013

tradgarden_foto_ruth-anna-eriksson.jpg
Trädgården är som bäst på Daytime Sessions. Foto: Ruth Anna Eriksson

”Vem fan är orren?” utbrister en här icke namngiven person på Summerbursts Facebook-sida. Det är maj och festivalen har nyss släppt bokningen La Fleur, en av Sveriges mest intressanta och hyllade houseakter. I skrivande stund är La Fleur också Summerbursts enda bokade kvinna.

På samma sätt som att jag inte tillhör de som ”känner peppen” inför att Summerburst ska ”leverera”, kanske jag inte heller tillhör målgruppen för det här kommentarsfältet. Kommentarerna är många, långa och de allra flesta är skrivna i affekt, som internets bästa och sämsta kommentarer nästan alltid är. Gott så. Kommentarsduellerna om huruvida folk är riktiga houseälskare eller inte broderar ut sig mer än vad en normalbyggd hand orkar skrolla, bara för Aftonbladets toppkommentatorer att mäkta med.

Nu är det sommar, 2013 och festivalerna tävlar om vad som kan locka vilka och var. Många festivaler, som inte tryggt kan kalla sig för Way Out West, måste nischa sig. Vissa gör det med en viss typ av genre, andra gör det med en viss typ av kön (ping Bråvalla!).

Kanske har festivalbokarna drabbats av en för tidig sommarslöja av lathet. Jag vet att jag också kommer att göra det, när plötsligt allt man orkar är att sträcka sig från filten i parken bara för att byta låt på radion, och knappt det. Eller kanske har vi alla alltid varit dumma, så pass snäva i våra hjärnor att ordförrådet bara sträcker sig från ”vad fan” till ”orre”. Tur då att det finns artister som La Fleur som vidgar både sommarlata preferenser och arenagenrer.
                        
Bäst just nu

1. Trädgården
Under Bron, Hammarby Slussväg 2, onsdag-lördag, 17–03, 20 år
Trädgården vill och bör du gå till, alla dagar, i alla konstellationer. Allra helst när det vankas Daytime Sessions.

2. WWDIS Summer Fest 2013
Färgfabriken, Lövholmsbrinken 1, den 9–10 juni, 18 år
Joel Borg och Kristian Gustafssons musikklubb What We Do Is Secret har bestämt sig för att slå på den stora trumman. De ordnar en jättefest, kanske snarare en festival, i Stockholm och Göteborg, där artisterna är långväga och ambitionsnivån himmelshög.  

3. Natten #24
Färgfabriken, Lövholmsbrinken 1, 23 juni, 21–03, 20 år
Natten gör sig bäst på sommaren, och kanske allra bäst i Färgfabrikens stora sal. Natten är ett unikum och det finns inget bättre att vandra hem ifrån.

4. F12 Terrassens tisdagar
F12 Terrassen, Fredsgatan 12, den 5 juni, 22–03, 20 år
F12 satsar på ett nytt utlandskoncept. Tretton fester kommer att hållas på terrassen i sommar med bland annat Ibizaklubben Circo Loco och skivbolagen Innervisions, Rebel Rave och Hot Creation. Det är alltså stora namn och personligheter som kommer och spelar musik som rör sig i houselandet.

5. Nya Hultsfred
Stoxa utanför Stockholm, den 13–15 juni
Den festival som förmodligen var många besökares allra första ligger inte längre i Småland. Just kanske därför är den värd ett besök i år, bara för att se om den tyskägda festivalen har tappat i charm. Och så för A$AP Rocky, Kurt Vile och nya favoriten Julia Vero då.

Texten publicerades i pappersutgåvan av Nöjesguiden, nummer 5/2013

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!