Foto: Daniel Patriksson

Synth Babes Records vill skapa trygga rum

11:23 12 Apr 2018

Synth Babes Records är trötta på den exkluderande musikbranschen. För att fler ska få ta plats skapar medlemmarna nu nya mötesplatser.

Musikkollektivet Synth Babes Records grundades 2014 och är ett internationellt nätverk för musikskapare som gillar synth. Artister ansluter sig från hela världen, från Australien till Mexiko. Medlemmarna identifierar sig som ickebinära, kvinnor och transpersoner. Inga män får vara med men medlemmarna samverkar med manliga aktörer och artister i olika sammanhang. Initiativtagaren till Synth Babes Records är Anya Trybala mer känd som Ninoosh. Hon är från Melbourne och har bott i Sverige till och från de senaste tio åren men bor numera i Malmö.
Musik är viktigt men alla får inte chansen att prova på skapandet av olika anledningar. Jag har jobbat på musikläger som riktar sig till unga tjejer och transpersoner. Där fick jag se vilken skillnad trygga rum gör rent dynamiskt. I vanliga rum är det vanligtvis pojkarna som tar över mikrofonen och flickorna är ofta mer tillbakadragna men på det här musiklägret tog alla deltagarna för sig och vågade testa något nytt. 

Ett återkommande problem som Anya Trybala tycker sig se är den ekonomiska aspekten. Material och teknik är dyrt. Långt ifrån alla har råd att köpa ett musikprogram till sin dator.
– Generellt sett tjänar män mer än kvinnor och kvinnor har för det mesta fler utgifter än män. Jag försöker därför utveckla en businessmodell som är anpassad ekonomiskt för att öka det kvinnliga deltagandet och som ska ge fler möjligheten att vilja använda ett musikprogram.

Innan Anya Trybala började uppträda under artistnamnet Ninoosh var hon med i popbandet The Eventual Contenders som bland annat har varit förband till den australienske artisten Gotye. Som barn spelade hon trumpet och gör det än i dag men oftast i kombination med en synth. Vid 27 års ålder bestämde hon sig för att göra solokarriär och i samma veva började hon jobba med musikproduktion. Runt årsskiftet kommer Ninoosh släppa sitt första album.
 – Jag älskar att experimentera med olika ljud från både människor och naturen! 

Musikskapandet har en positiv och terapeutisk verkan på mig. Jag har träffat intressanta människor i Malmö som har blivit en del av mitt nätverk och det underlättar för mig att fortsätta jobba med det jag gör. Det är lätt att organisera sig via olika studiecirklar och inte för dyrt att bo här jämfört med Melbourne. 

Synth Babes i Malmö har tillsammans med flera artister nyligen haft en insamling i Malmö för ett framtida undervisningsprojekt i musikproduktion.
– Det var ett öppet event dit alla fick komma och lyssna på oss och kunde donera pengar till vår insamling. Syftet är att engagera och uppmuntra fler att prova på musikproduktion och även tekniken som ingår i själva skapandet.

I dag finns fem aktiva Synth Babes i Malmö: Lilium, Loljud, Rauður, Sparkly Pony och Ninoosh. Alla skapar elektronisk musik av olika slag. Tillsammans arrangerar de konserter, mingelträffar, workshops och skapar ny musik. 
Män är överrepresenterade i den här branschen och därför anordnar vi separatistiska mingelträffar som utesluter män för att deltagarna ska känna sig trygga och välkomna att ställa frågor om musikproduktion eller teknik. Vi är ett växande nätverk men vi önskar att antalet deltagare fortsätter öka. Kunskapsdelning och uppmuntran är en del av vårt arbete.

Utöver konserter och musikundervisningsprojekt har Synth Babes ett samarbete med design- och programvaruföretaget Jayway i Malmö. 
– Spännande saker är på gång! Vi vill satsa visuellt och är involverade i en ny utveckling av AR (Augemented Realtiy) och VR (Virtual Reality) som kan användas under våra uppträdanden on stage med musik.

Den 26 april har Jayway en konferens och Ninoosh kommer att stå på scenen.

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste filmrecensioner

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!