Foto: Alex J. Berliner

SVT visar Harvey Weinstein-dokumentär

13:26 30 Oct 2019

En bråkdel av kvinnorna som utsatts för Harvey Weinstein berättar sina historier i dokumentären Dox: Rovdjuret.

Hundratals vittnesmål om sexualbrott. Aset Harvey Weinstein härjade fritt i decennier och köpte folks tystnad när han stötte på problem. Först när New York Times publicerade en artikel om några av kvinnorna som valt att berätta om trakasserierna blev allmänheten varse om anklagelserna. Artikeln av Jodi Kantor och Megan Twohey som publicerades 5 oktober 2017 blev startskottet för metoo-rörelsen som fått människor över hela världen att våga prata om sexuella övergrepp, inte minst den långa rad av kvinnor som utsatts för hollywoodjätten Harvey Weinstein.

I början av 2019 kom Ursula Macfarlanes dokumentärfilm Untouchable ut, i vilken många av de som arbetat nära Weinstein kommer till tals. Störst fokus ligger på de kvinnor som trätt fram för att vittna om sexualbrotten och bland dem syns Erika Rosenbaum, Paz de la Huerta och Hope D’Amour. 

Untouchable har sedan premiären funnits på olika streamingtjänster runt om i världen, nu har även Svt fått rättigheterna till dokumentären och visar den under namnet Dox: Rovdjuret. Genom intervjuer och arkiverade filmklipp får vi följa historien kring Harvey, från starten av Miramax Films, genom de grävande journalisternas arbete fram till det stora avslöjandet. I dokumentären hörs bland annat en konversation mellan Harvey Weinstein och den då 23-åriga modellen Ambra Battilana Gutierrez som New York-polisen spelat in i hemlighet 2015. En påstridig Harvey försöker övertala 23-åringen att följa med in på hans hotellrum, men hon säger gång på gång nej. Till slut ställer hon frågan ”Why yesterday you touch my breast?” och får svaret ”Oh, please. I’m sorry. Just come on in. I’m used to that”.

Harvey Weinstein är i dagsläget åtalad för fem sexualbrott, varav två våldtäkter, och ska ställas inför rätta den 6 januari nästa år. Han nekar till samtliga anklagelser.

Dox: Rovdjuret finns att se på SVT Play från och med den 16 november.

Läs även: "Harvey Weinstein gripen"

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste filmrecensioner

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!