Studenter på Yrgo.

Sveriges största studenttävling lämnar Stockholm

09:34 14 Feb 2018

Nu flyttar reklamtävlingen 48h till Göteborg.

Att det i Göteborg kryllar av små byråer och giganter, som Forsman & Bodenfors och Stendahls, är det många som ibland glömmer. Istället tar de kreativa sikte på landets huvudstad. Detta är något yrkeshögskolan Yrgo vill ändra på. Ett av de första stegen är att ta Sveriges största studenttävling 48h till den gamla arbetarstaden. 
– Jag var med och tävlade första året tävlingen gick av stapeln så för mig är det som om cirkeln sluts, säger Christina Sandell, programansvarig för Art Director & Copywriter på Yrgo.

Tävlingen skapades i slutet av 90-talet då de svenska byråerna såg vikten av studenter som kan samarbeta. För två år sedan lades tävlingen på is. Men nu är den tillbaka.
– Vi kände att det var på tiden att damma av tävlingen, säger Christina. 
– Två år är den perfekta tiden för oss att inte bara starta upp 48h igen utan även uppdatera den lite, förklarar Annie Ohlson Lidén, en av de projektansvarige eleverna. 

På vilket sätt kommer tävlingen uppdateras?
– Tidigare har det funnits en inriktning på print. Vi vill följa med i den tid vi lever i och även väva in den digitala kommunikationen, förklarar Annie. 

Det är inte mycket förutom plats och arrangörer som kommer förändras i Yrgos regi. Uppdragsgivaren är som vanligt en hemlig välgörenhetsorganisation, vars brief hålls gömd till tävlingens start. Lagen består av de olika komponenterna som finns på en riktig reklambyrå. Sedan har studenterna två dygn på sig att arbeta fram en så bra kampanj som möjligt. Annie förklarar att den markanta skillnaden mot tidigare år kommer att ske på aktiviteterna runt omkring tävlingen. Såsom invigning och fest.
– När jag tänker på reklambranschen tänker jag på serien Mad men, lite för glossy och fräck. Vi vill istället försöka återkoppla till den arbetarstad Göteborg en gång var. Festen kommer därför hållas ett stenkast härifrån i Gothenburg Film studios industrilokaler. 

Hur bra reklam kan man egentligen göra på 48 timmar?
–  Att jobba med piskan på rygg är inte alltid fel. Då hinner man inte tänka så mycket. Ibland är det inte de första eller sista tankarna som är de bästa utan de som kommer där emellan, säger Christina. 

Hur fick ni 48h till Göteborg?
– Jag har alltid bevakat tävlingen, som både deltagare och lärare, så när de lade ner tävlingen började vi här på Yrgo få tankar kring att vi borde arrangera 48h. Därefter gick allt rätt snabbt, säger Christina och fortsätter:
– Hade inte vi frågat så vet jag inte om det hade blivit någon mer 48h eller om tävlingen hade gått i graven. Vi låg helt enkelt rätt i tiden. 

När Christina pratar om sina elever sprider sig ett leende över läpparna. Hon säger att med hennes reklamstudenter ser framtiden ljus ut för branschen.
– Reklambranschen är en rätt konservativ bransch, det vill vi ändra på. Här jobbar studenterna gärna utan några titlar och över gränserna, det gjorde vi absolut inte när jag arbetade som AD på byråer. 

Mer info kring 48h hittar du här

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 02, 2018.

0 Kommentera

Fler artiklar

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste filmrecensioner

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!