Sveriges största konst- och designmuseum öppnar igen

Ellinor Åkesson 09:46 9 Oct 2018

Sedan 2013 har Nationalmuseum varit stängt för allmänheten, men i oktober öppnar de åter upp för besök. Under de fem år som museet hållit stängt har byggnaden för första gången på 150 år på uppdrag av regeringen genomgått en omfattande renovering och modernisering. 

För en total kostnad av 1,2 miljarder kronor har avancerad teknik installerats, kvadratmeterna blivit flera och restaurangen större.
– Det har varit några helt fantastiska år, jag har svårt att tänka mig att många av oss inblandade kommer uppleva något liknande igen. Samarbetsprojektet har inkluderat hundratals människor som alla bidragit med sin specialistkompetens och arbetsinsats. Det skulle gå att jämföra processen med att lägga ett stort pussel där alla bidragit med var sin del till den nyskapade helheten, säger Helena Kåberg, projektledare för presentationen av konstsamlingarna.

Tanken är att både konsten och besökarna ska få stå i centrum. Förråd, kontor och verkstäder har tagits bort i förmån för fler besökare och dessutom har utställningsytorna blivit större - 2000 nya kvadratmeter har museet berikats med.

När museet öppnar igen kommer samlingarna att presenteras i kronologisk ordning, längs en röd tråd som är lätt att följa. Till samlingarna hör målerier, skulpturer, teckningar och grafik från 1500-talet till sekelskiftet 1900 samt konsthantverk och design från 1500-talet fram till idag. Nationalmuseum har också hand också Statens porträttsamling, som består av porträtt från 1400-talet till idag. Nationalmuseums konstverk är ett kulturarv som tillhör det svenska folket och att förvärva konst till dessa samlingar är en del av regeringsuppdraget, utan att för den delen ha något statlig anslag.

Det är inte bara konsten som är tänkt att ta mer plats; även barnen kommer att få en alldeles egen utställningssal.
– Barn har ofta ett öppet sinne! När de möter konsten sker något speciellt, de ser andra infallsvinklar, säger Lena Eriksson, museets pedagogiska chef, och Helena Sjödin Landon, intendent med ansvar för barn och skola.

I samband med upprustningen av själva museet har även restaurangens lokaler gjorts om. Totalt har ett 30-tal formgivare och ett 20-tal producenter deltagit i projektet, som resulterade i 550 kvadratmeter ny inredning och över 80 helt nya föremål. Arbetsmaterial som beskriver processen fram till det färdiga restaurangresultatet går att se i form av en utställning i museet. Matsalen, som numera är belägen på entréplan med utsikt över Kungliga slottet, serverar mat och dryck hela dagen för att om kvällarna förvandlas till en festvåning. Fredrik Eriksson, krögare på Långbro Värdshus och Restaurang Asplund, ansvarar för det gastronomiska hantverket i köket.

Kommande utställningar på Nationalmuseum

Från 13 oktober 2018: Tidslinjen

En upptäcktsfärd bland äldre favoriter och nyförvärvade konstskatter. Tidslinjen visar vägen genom konsten, museet och sex århundraden.

13 oktober 2018 - 13 januari 2019: A&E Design
En utställning som bygger på den donation av handgjorda modeller och prototyper som Nationalmuseum fått som gåva av företaget, i och med att företaget fyller 50 år.

13 oktober 2018 - 19 januari 2019: John Singer Sargent
I utställningen ingår flera av Sargents mest berömda verk, som porträtten av den franske läkaren Samuel Jean de Pozzi och systrarna Ena och Betty Wertheimer.

13 oktober 2018 - 17 februari 2019: Design Stories
Utställningen tar upp begreppet berättelser som en del i formgivarens konceptutveckling, arbetsprocess och/eller varumärkesprofilering och presenterar formgivarnas perspektiv och tankar genom föremål och korta filmer.

Nypremiären för Sveriges största konst- och designmuseum äger rum lördagen den 13 oktober.

 

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!