En gång fick jag jobb på min lokala kvarterskrog. Jobbade upp mig från disken ut i servisen. Vissa skulle kanske kalla det nerköp, men jag gillar att snacka med folk så det passade mig.
En dag kom det in ett gäng avlägset bekanta, de verkade redigt bakfulla och svamlade om att de var sugna på sushi vilket de också beställde.
– Ja visst, sa jag.
Jag antog att de skämtade och bad kocken laga den mest sålda rätten på stället (inte sushi). När jag placerade tallrikarna framför dem såg de frågande på mig och undrade var deras sushi var.
– Är ni dumma i huvudet? röt jag.
För inte fan kan man blanda ihop ett köttigt kvartershak med ett sushiställe. Under tystnad åt de upp sitt käk och förklarade sedan att jag var den otrevligaste servitören de träffat.
Men jag anser att servitören inte har ansvar för korkade gäster. En kock jag känner fick tillbaka en tallrik revbensspjäll till köket. Gästen ville få den skuren, så kocken slängde köttet med potatis och grönsaker ner i mixern, passerade det, hällde upp det på en djup tallrik och skickade ut det till gästen igen – inget tjafs.
Bäst just nu
Holy Moly
Andra Långgatan 31
Nytt trevligt tillskott på gatan, givetvis i ägarkoncernen bakom Kings Head. Billiga tacos i 40-kronorsklassen.
Öppet: 16–01
Taste of Peru
Gustaf Dalénsgatan 2, tel 031-14 69 38, tasteofperu.se
Så har Göteborg äntligen fått en cevicheria, jisses vad det tjatats om rätten i Stockholm de senaste åren. Men ”Perus sushi” är grymt god i sin lime- chilimarinad. Synd att det bara är en lunchrestaurang med begränsade öppentider, men det är ändå ett kul tillskott på Hisingen.
Öppet: mån–fre 10–18, lör 10–16
Saigon City
Lilla Klädpressaregatan 15, 031-25 10 40, facebook.com/saigoncityab
Billiga dumplings, grymma vårrullar och annat smått och gått. Efter maten är det kul att kolla in alla skumma saker i livsmedelsdelen av butiken.
Öppet: mån–fre 10–20, lör–sön 10–18
Stop Drive in Gatukök
Odinsplatsen 11, 031-15 02 92
Göteborgs taxichaffisar kan inte ha fel: skit i alla kedjor, Odinsgrillens högrevsburgare är bäst. Värt en omväg i droskan på hemvägen från krogen. Det är inte dumt att ringa i förväg och be chauffören att ta vägen via drive-in-luckan.
Öppet: sön–tors 10–01, fre–lör 10–05
August Café
Gamlestadsvägen 20, 031-217 400
Ett äkta arbetarfik som serverar allt från pannbiffsmackor till ägg- och falukorvsmackor.
Öppet: mån–tors 05–15, fre 05–14
Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 02, 2014.