Foto: Mattias Ankrah/SVT

Sveriges första vegetariska matlagningsprogram heter Vegorätt

13:45 20 Oct 2015

Efter årskiftet har Sveriges första rakt igenom vegetariska matprogram premiär. Det blir ett program som inspirerar till god, vegetarisk mat och visar helt nya sätt att använda olika råvaror. 

I Vegorätt möter vi programledarna Karoline Jönsson och Eleonore Bendel-Zahn. Karoline är vegetarian och driver bloggen Det gröna skafferiet och 2014 kom hon ut med kokboken med samma namn. Eleonore är hälsocoach, vegetarisk kock och driver hemsidan Earthsprout

– I dag vet vi att vi måste äta mer vegetariskt för klimatets skull och många har tröttnat på alla köttskandaler, detta har gjort att många människor vill äta mer grönt men har svårt att hitta en varierad inspiration och få in rutinen i vardagen, menar Karoline Jönsson.

Programmet är inspelat i Karolines trädgård där grönsakerna odlas direkt utanför dörren. Det är tänkt att ge tittarna nya idéer till vegetarisk matlagning, vad som egentligen är ätbart och hälsosam ekologisk mat. Karoline och Elenore kommer att göra lemonad på björkblad, koka marmelad på ogräs, visa hur det går att göra kapris av fläderbär och de enda animaliska produkterna som kommer att användas i matlagningen är honung och bipollen. Varje program innehåller olika recept och har olika teman som bland andra pasta, grillning och frukost. 

Tanken är även att recepten och idéerna ska gå att följa även om du som tittar inte odlar råvaror hemma på fönsterbläcket.

Vegorätt har premiär i SVT2 och SVT Play den 19 januari 2016. 

Läs även: "Hälsomat och ätstörning sitting in a tree...".

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste filmrecensioner

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!