Sveriges första bistro med bio ligger i Hornstull

17:57 27 Jan 2012

Med hjälp av ett nära samarbete med Bio Rio har Barbro tagit över lokalerna under Liljeholmsbron, där Brofästet tidigare höll till. Men Barbro är ingen filial till biografen, utan står på egna ben och satsar hårt på högkvalitativ japansk mat kombinerat med temaspäckade filmvisningar. Bakom Barbro står tre personer med bakgrund som souschefer, krogägare och bartenders. Samt biografföreståndaren Ellen Tejle.

Efter en kort och stormig tid i hjärtat av Hornstull fick Brofästet till slut kasta in handduken. Men lokalerna stod inte tomma länge innan en ny hyresvärd arrenderade. Ellen Tejle som tidigare varit delaktig i att startat upp grannen Bio Rio hade bara ett par dagar på sig att fatta beslutet.
– Jag fick verkligen krogen rakt i knät. Och kände direkt att den här fina lokalen inte skulle få gå till spillo och bli någon pizzeria eller liknande. Så jag ringde min kusin Tim som då jobbade som souschef på Yasuragi Hasseludden och föreslog att vi skulle göra det här tillsammans. Och så blev det.
Ellen är 27 år gammal och kommer ursprungligen från Undrom i Ångermanland. Utöver henne och Tim drivs Barbro av Andy Jones som också han kommer från Yasuragi Hasseludden samt Nikola Bosanac som är delägare i nattklubben Medusa. Det är en brokig samling som enligt Ellen kompletterar varandra erfarenhetsmässigt.
– Vi får verkligen utmana våra egna föreställningar. Om man jämför till exempel Medusa med Barbro är det ju två helt olika ställen. Vi kan liksom inte göra något på rutin, utan lägger nog oss i varandras områden ganska mycket. Och det tror jag är bra. Resultatet blir alltid bättre om man vågar utmanar varandra.  
Vilken typ av klientel ser du framför dig?
– Det är jättesvårt att svara på för man vill inte måla in sig i ett hörn, vilket jag kan tycka man gör ganska ofta på vissa ställen. Du kliver liksom in och känner att ”men Gud, här passar inte jag in”. Det är så klart viktigt att de som bor i Hornstull ska känna sig hemma här, men egentligen vem som helst i Hornstull. Barbro ligger ju inte på någon gågata direkt, så de som besöker oss måste ha fått nys om krogen och målmedvetet tagit sig hit.
Grundtanken var att smyga igång Barbro under den första tiden och låta konceptet sätta sig något. Men de planerna grusades och restaurangen är i stort sett fullbokad två sittningar varje dag. Restaurangen har plats för 40 sittande gäster och nedervåningen rymmer upp till 45 sittande vid en biovisning, även om lokalen totalt kan ta 150 gäster.
– Sedan har vi ju möjligheten att variera koncepten mellan över- och nedervåningen. Uppe är det lite lugnare musik och fokus på restaurangen och matupplevelsen. Nere i biobaren kan det få vara lite stökigare. Visar vi en film med discotema så spelar vi disco och så vidare.
Vad är den röda tråden?
– Jag tycker att det är stämningen och den här industriella lokalen som möter det fina och fräscha som skiljer oss lite från vissa andra ställen i närheten. Tanken är att man ska kunna bli överraskad. Vissa som kommer hit vet ju inte ens att det finns en undervåning, men så tittar de ner i hålet i golvet och får ett helt annat intryck. Och tillsammans med Bio Rio är vi dessutom Sveriges första biobar där man kan äta högklassig japansk mat. Det om något är väl unikt.
Hur mycket hör mat och kultur ihop?
– Jättemycket om jag reflekterar över hur besökare tänker. Jag har till exempel aldrig varit med om att det har kommit så mycket folk till en dokumentärfilm som när vi på Bio Rio serverar soppa till visningen under konceptet ”Dokusoppa”. Exakt vad det beror på kan jag inte svara på, men alla behöver ju äta. Dessutom verkar tid vara en bristvara, i alla fall här i Stockholm, och därför tror jag att kombinationer av mat och upplevelser blir mer attraktivt. Maten blir liksom lite som en inkörsport. I biobaren är det kul att variera dryckesutbudet efter kulturinnehållet. Är det en brasiliansk filmklubb serverar vi självklart Caiperinha, japanskt drama blir det Saképrovning och visst har vi gjort extra många Bloody Mary vid skräckfilmsklubbarna, även om det gärna får vara lite mer subtilt.

Barbro
Hornstulls Strand 13, tel 550 602 66, bar-bro.se
Öppet: tis–tors 17–23, fre–lör 17–00.

Stad: 
Kategori: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Five Guys

Hundratals art directors och copywriters har tagit ut föräldraledighet för att köa till Five Guys under premiärveckan. Lever det upp till hypen?

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!