Svenskt företag tvingas betala 150 000 till Berghain-Sven

11:32 11 Nov 2018

Beware of Ninja AB förlorade rättstvisten.

För något år sedan tog det svenska spelföretaget Beware of Ninja AB fram kortspelet Bergnein. Det var inspirerat av den mytomspunna technoklubben Berghain och gick ut på att man skulle släppa in så många kreddiga gäster som möjligt. Den tyska nattklubbes reprensentanter har varit emot varumärkessnyltningen från dag ett. Först hävdade de att namnet Berghain är varumärkesskyddat, men spelföretaget kontrade med att namnet är varumärkesskyddat i nattklubbsbranschen i Tyskland och inte i den svenska brädspelsbranschen.

I ett försök att blidka tyskarna bytte Beware of Ninja AB namn på spelet från Berghain ze game, som det urpsrungligen hette, till just Bergnein. Men det dög inte. I spelet finns en bild som ska föreställa den legendariska dörrvakten Sven Marquardt. Detta har Sven aldrig givit sitt samtyckte till. Därför polisanmälde han spelmakarna. Nu har tingsrätten i Göteborg förkunnat sin dom. 

Beware of Ninja AB ska betala 150 000 kronor i skadestånd till Sven Marquardt. De ska dessutom stå för rättegångskostnaderna på 319 348 kronor och bekosta att domen trycks i Aftonbladet. Dessutom ska samtliga upplagor av spelet i företagets ägo där bilden på Sven förekommer förstöras.

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!