Svenskjävlarnas hatälskade nationalklenod

13:34 22 Mar 2022

Världens saltaste tillika dyraste lakrits tillverkas i Jordbro utanför Stockholm.

Gottegrisduon bakom konfektyrföretaget Haupt Lakrits jobbade tidigare tillsammans i spelbranschen på Malta. När svenskarna stillade sin hemlängtan med kaviar, knäckebröd och djungelvrål skakade Malteserna uppgivet sina huvuden och glåpord haglade. ”Svenskjävlar” är taget från den tiden och är nu namnet på lakritssorten som Christian Haupt och Rasmus Ragnarsson stolt lanserat som världens saltaste. 

Ingen minns en fegis. Och Haupt vill bli ihågkomna. Därför sticker företaget ut hakan och gör lakrits utanför den vanliga godisboxen. Genom att använda exklusiva råvaror och ge produkterna lekfulla namn har man fått snaskälskare, poddare och morgonradioprogram att bli nyfikna på produkten.

– Våra kunder är extremt engagerade, det är verkligen jättekul. De älskar att höra av sig och berätta att något de smakat varit det absolut vidrigaste eller godaste de någonsin ätit. Vi gillar det! Mycket hellre den reaktionen än att någon tuggar, rycker på axlarna och går vidare. Vissa kunder har utvecklat ett beroende till våra produkter. Vi skojar med dem om att de behöver sin fix, de kommer hit och rycker i dörren och tuggar fradga om de inte får sin lakrits. Namnen på våra produkter är en del av vår framgång för de skapar ett direkt intresse, men en liten klick blir också otroligt kränkta. ”Svenskjävlar” har blivit anmäld till reklamombudsmannen flera gånger. Det är i vanlig ordning medelålders män från södra Sverige som spökar.

Varför är så svenskar galna i saltlakrits?
– 
Det är en bra fråga, men vi gillar ju att salta generellt. Tittar man bara på frukostborden runt om i Europa så är det söta smaker med sylt och nötkräm som tar plats. Vi har ju sedan länge picklat, rökt och saltat som konserveringsmetod. Kan det vara något som sitter i generna? Finnarna har rykte om sig att älska saltlakrits men där säljer faktiskt färsk, lite sötare lakrits bättre.

När Marabou lanserade en lakritschoklad 2012 diskuterades den i diverse morgonsoffor – landet var i chock. Nu planerar ni att göra världens dyraste lakrits. Det verkar kunna gå att göra vad som helst med den kolsvarta biten?
– 
Vi planerar att göra en burk som kommer kosta runt 3 500–4 500 kronor. Det kommer att vara handgjord lakrits fullmatad med svart och vit tryffel och hasselnötter från Piemonte, täckt av den finaste chokladen vi kan få tag i. Försäljningen kommer gå till välgörenhet. Känslan är att lakrits är hett nu och vi vill utforska det framåt. Det finns några lakritssorter som nästan blivit historiska, som lakritsbåten. Men den innehåller oftast ingen riktigt lakrits. Då vill vi utmana den genom att göra lakritsbåtar med otroliga mängder rå lakrits i. Tore Wretman älskade lakritsbåtar och letade genom livet efter en cognac att dricka till båtarna efter att han jobbat på restaurangen. Vi har en grej på gång med hans änka Eva Wretman. En Wretman-certifierad lakritsbåt. Även lakritspipan med strössel finns på ritbordet.

Går det att övertyga folk som inte gillar lakrits att det är gott?
– 
Jag tror det. Tyvärr kopplar många samman lakritssmaken med den fräna smaken från lakritsarom. Riktig lakrits är en exklusiv råvara och finns i varierande kvalité. Billigare sorter från Iran och Kina är lite sötare. Vår lakrits från Italien kostar 180 kronor kilot och doftar läder och tobak. Vi har märkt att vissa personer som får smaka riktigt lakrits kommer på att de gillar det. Vissa kommer aldrig gå att övertyga. Asiater tycker det är avskyvärt med lakritskonfektyr, de använder smaksättningen till tobak och medicin.

”Vi äter lakrits och är stumma, det börjar svida på min tunga”, sjunger Veronica Maggio i Jag lovar. Det lär ju i alla fall inte vara sötlakrits hon ätit. 

Den internationella lakritsdagen infaller den 12 april.

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!