Janne Danielsson/SVT

Svenska Nyheter med Messiah Hallberg

11:05 24 Jan 2023

Sveriges mest skandalomsusade nyhetsprogram är tillbaka. Den här gången med komikern, programledaren och journalisten Messiah Hallberg vid breakingrodret.

Grattis!
– Tack. Hur visste du att jag fyllde år, förutom att jag bar på en tårta?

Jag blev förvarnad. Välkommen tillbaka till yrket, på sätt och vis. Hur har din journalistiska bana egentligen sett ut?
– Jag började som krimreporter på Efterlyst efter utbildningen i Sundsvall. Efter det skrev jag för ett kriminalmagasin under en period innan jag gick över och jobbade som allmänreporter på Aftonbladet.

Sen slutade du?
– Jag blev utlasad från Aftonbladet och i samma veva fick jag barn. Det var många saker som hände, men jag blev hemmasittande ett år och någonstans där bestämde jag mig för att jag ville testa standup. Sen körde jag journalistik och standup sida vid sida ett tag innan journalistiken gradvis föll bort.

När försvann egentligen flärden från journalistyrket?
– Precis när jag var klar med utbildningen. Exakt samma dag tror jag. Jag ville se mig själv som någon slags Hemingway eller Capote, en berättare som skulle skriva om hur världen såg ut. Idag är journalistbranschen mycket mer reklambyråputsad. Jag trodde det skulle vara fler försupna gubbar och gummor på redaktionerna. På gott och ont.

Du tänker på när mellanölet försvann från redaktionerna?
– Jag förstår att det kanske inte var en supergynnsam arbetsplats för alla människor. Det finns fortfarande "riktiga" journalister men det känns som att marknadskrafterna premierar annat än det journalisterna själva drömmer om. Det är roligt med klickjournalistik, det är det folket vill ha. Men lägger man journalistiken i folkets händer blir yrket utarmat.

I vår tar du över stafettpinnen som nyhetsankare på Svenska Nyheter. Hur ser din egen nyhetsrutin ut?
– Det första jag gör på morgonen är att gå upp och hämta min pappers-DN, jag kan få lite stresspåslag att jag kanske inte hinner läsa den direkt men jag försöker ta mig igenom den under dagen. Annars sitter jag och plöjer nyheter online när jag prokrastinerar. Det känns omöjligt att inte ha koll på nyheter idag i och med att flödet är så konstant.

Hur skulle du rubriksätta nyheten att Hédi Fried är död?
– Jobbar jag för Nöjesguiden? Då är det väl "Linnea Claessons bästa vän död".

Smalt. Okej, bensin blir gratis?
– "Tut tut" eller något sånt där brukar det ju va. "Tut, tut, nu blir bensinen gratis". Starkt! Den är bra!

Tolka det här som en filosofisk fråga: Vem är vår försvarsminister?
– Va? Hur menar du?

Man kan få drömma fritt om vem man önskar att det vore, som Pippi eller Voldemort.
– Man skulle vilja ha en amerikan, en Dolph Lundgren-typ. Han är oväntat smart. En gammal referens men han är ju lite aktuell då och då, med nya tjejer.

Förra året blev en TV4-journalist avstängd från politisk bevakning för att ha skrivit en grej i sin anteckningsbok, vad?
– Är det här också en filosofisk fråga? Skrev hon inte "Ebba Slebba" eller något?

Rätt. Du är ensam på redaktionen och plötsligt händer allt samtidigt: Kungen har dött, riksdagshuset stormas och Ryssland förklarar krig mot Norge. Vilken nyhet trycker du ut först?
– Med all respekt för kungen så skulle jag strunta i honom. Jag är inte så rojalistiskt lagd. Gällande invasion av Norge, min pappa var skådis i Sverige under andra världskriget och alltid när jag pratade med honom om kriget beskrev han situationen som att "det var lite ont om kaffe". Människan har en fantastisk förmåga att få livet att fortgå trots det som händer runt om oss. I det här fallet är det ju Norge som blir anfallet och inte vi. Så jag väljer stormningen av riksdagshuset, det känns dessutom aktuellt nu med tanke på USA och Brasilien.

Sitter du på något scoop?
– Det är mest skvaller. Kändisskvaller, jag vet inte vilken tidning som skulle vilja ha det?

Svenska Nyheter med Messiah Hallberg som programledare har säsongspremiär den 27 januari på SVT.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 01, 2023.

0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!