I slutet av oktober åker Svenska Kocklandslaget till Erfurt i Tyskland för att försvara guldet i "Kock-OS" 2016.
Den 22 oktober tävlar landslaget med det kalla köket, och den 24 oktober med det varma. I Culinary Olympics, som det också heter, tävlar totalt 32 länder. Det svenska laget är ett av världens mest framgångsrika och är bland annat ensamma i världen om att ha nått pallplats i samtliga VM och OS sedan 2000. I förra OS 2012 gick det svenska laget segrande ur turneringen.
– Vi är givetvis med och slåss om guldet även i år. Singapore, som vann VM 2014 är också ett av årets favorittippade lag tillsammans med USA och Norge, säger Jonas Franzén som är lagledare.
Menyn bestämmer lagen själva, utifrån på förhand bestämda tävlingsregler. Förrätten måste bestå av fisk och/eller skaldjur där merparten av rätten ska vara varm. Varmrätten ska bestå av kött, vilt eller fågel och desserten ska bestå av olika temperaturer och texturer.
Rätterna bedöms sedan av sex domare bestående av kockar och konditorer. Dessa placerar sig slumpmässigt bland de övriga 104 gästerna, vilket gör att det är omöjligt för de tävlande att veta vilka serveringar som går ut till domarna.
Det Svenska Kocklandslaget 2016
LAGLEDARE
Jonas Franzén
KOCKAR
Sebastian Gibrand, lagkapten
Fredrik Andersson
Fredrik Juhlin
Jonas Lagerström
Pi Le
Isak Wiig
Eddy Zippert Gilborne
KONDITORER
Kalle Bengtsson
Frida Bäcke
Pierre Ekelöf
Annie Hesselstad
Prisceremonin för Culinary Olympics 2016 sker den 26 oktober.