Surtanten som älskar mjölksyra

Johannes Kjellgren 14:47 1 Oct 2013


jenny-neikel-surtantens_syrade-gronsaker-7778.jpg
Foto: Christian Andersson

För ett par år sedan förutspåddes mjölksyrningen att bli nästa trend efter surdegen och den hemma-stoppade korven. Sedan hände ingenting. Jenny Neikell, eller Surtanten som hon också kallar sig, ska se till att det blir ändring och att de mjölksyrade grönsakerna åter hamnar i fokus.

Sedan årsskiftet har hon sålt syrade grönsaker på burk, bland annat i form av vitkål, rödbetor och morot. Sedan i somras håller hon också kurser i att syra grönsaker. Håller de mjölksyrade grönsakerna på att få upprättelse?
– Jag tror att det börjar komma, säger Neikelll. Det är ju en gammal konserveringsmetod som tanter kunde förr i tiden. För mig handlar det om att lyfta fram och ta upp gammal kunskap.
Vilka är dina mjölksyrade favoriter?
– Det är nog surkål som jag äter mest. Annars är jag förtjust i syrade rödbetor och gurka med dill och senapsfrön.
Intresset kommer från barndomen då hon lånade en bok och fascinerades av hur de gamla konserveringsmetoderna nästan har slutat användas i moderna, svenska kök. De få komponenterna, salt och bankade grönsaker, fascinerade Jenny. Dock var resultatet inget som hon gillade som 15-åring.
– Smaklökarna när man är 15 är ju inställda på godis så jag tyckte inte att det var jättegott. Men jag fortsatte med olika typer av grönsaker, smakade mig igenom dem och började gilla det till slut. Nu är jag beroende och måste äta det varje dag.
De mjölksyrade grönsakerna lyser dock med sin frånvaro på de flesta Malmökrogar, något som Jenny Neikell gärna ser en ändring på.
– Jag såg att Tryne till knorr hade mjölksyrad gurka på menyn och då blir man ju glad men min upplevelse är annars att man ofta skriver ”syrad” på menyn när de kanske har kokt grönsaken i ättika eller vinäger. Det är inte riktigt syrad för mig.
Vilka är det som kommer på dina föreläsningar?
– Det är en blandning av pensionärer och lite yngre människor mellan 25-40 och ganska jämnt mellan könen. Medelåldern har väl familj och annat att sysselsätta sig med och de yngre har ju godissmaklökar så då är de inte så intresserade.

För mer info om Surtanten och hennes kurser, besök surtantens.se.

Stad: 
Kategori: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Krogrecensioner

Krogrecension: Mygel

Ett gammalt lokstall i ett slitet och blåsigt hamnområde är kanske inte den mest konventionella platsen att öppna en restaurang i.

Krogrecension: Gerege

Sedan övertagandet av klassiska Mongolian Barbecues lokaler på Södra Promenaden 2017 har Gerege varit ett spännande tillskott på Malmös restaurangkarta.

Krogrecension: Sushi Rebellion

I våras skrev vi om faktumet att antalet sushirestauranger som poppade upp i Malmö höll god takt med antalet barn som förlöstes i babyboomen på 40- till 60-talet. Sushi Rebellion var en av dessa, som vi dessutom uppmärksammade i samband med att det blev klart att man skulle slå upp portarna. 

Senaste krogrecensionerna i Malmö

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!