Studentguiden – vägledning i studentdjungeln inför hösten 2019.

14:15 26 Aug 2019
 
 
Not all those who wander are lost, men det är du verkligen. Nöjesguidens Clara Popenoe Thor svingar ut på en lian och vägleder dig i djungeln av högre utbildning.
 
Den amerikanske psykologen Barry Schwartz beskriver i boken "The Paradox of Choice: Why More Is Less" hur människan idag utsätts för större valfrihet än någonsin förr. Han hävdar att den här valfriheten gör att vi oavsett vad vi väljer alltid tänker att gräset är grönare på andra sidan. Då suger det ju att det finns 20 193 kurser och program på studera.nu. 
 
Valfrihetens paradox visar även att konsumenten är mindre benägen att köpa eller välja något om det finns flera alternativ. Psykologerna Sheena Iyengar och Mark Lepper forskade på syltburkar, eller ja, de forskade inte på syltburkar som så, men de gjorde såhär: en dag ställde de fram 24 syltburkar för konsumenten, och nästa dag bara sex olika sorter. Det de kom fram till var att när det fanns sex sorter var det sex gånger större chans att sylten köptes. Gott med sylt, tänker du, men det jag föreslår är det rätt så intuitiva att om du har färre alternativ att välja från blir det lättare att välja. Jag föreslår också att om du tycker valfrihetens paradox låter minsta lilla fascinerande kan du först ta dig en lång titt i spegeln, och om du efter det fortfarande tycker det är intressant, läsa filosofi eller psykologi eller varför inte ekonomi.
 
Men okej, ett faktiskt tips: Tänk dig att det ligger ett föremål framför dig. Du har suttit och kollat på det i timmar. Du har låtit tankarna vandra, men du tänker fortfarande på föremålet. Du analyserar det. Vad tänker du på först? Tänker du på hur föremålet är byggt, hur det funkar? Först och främst är du då en nörd, i andra hand borde du nog läsa. Eller tänker du på det estetiska, hur tilltalande föremålet är, hur du skulle plåta det? Då kan du ju söka en konstskola i några år tills du kommer in. Tänker du plötsligt på en dikt om föremålet? Haha. Nej förlåt, det kanske du gör, det får du såklart, gå bara någon skrivarkurs först snälla. Tänker du på hur trött du är på att kolla på den här grejen kanske du inte borde plugga alls.
 
Har du tänkt på massa grejer och är fortfarande osäker? Ja, då kan du bli socionom. 
 
Och ett tips till: läs artiklarna i vår studentspecial.
Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 
0 Kommentera

Fler artiklar

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!