Stort test: Åtta av Systembolagets billigaste öl

10:00 8 Sep 2017

Vissa av er nybakade studenter har säkert hunnit tjuvsmaka några av de här sorterna under sommaren. Men för er som inte har gjort det har vi (läs: jag) provsmakat några av de åtta billigaste ölsorterna Systembolaget har att erbjuda.

(Tonen kommer sig av att den här texten ska vara med i vår kommande studentbilaga, men det är så klart fritt fram för vem som helst att ta del av tipsen).Fem komma tvåan
(5,2 procent): Ingen favorit. En eller två går går nog bra att dricka. Men det är ingen man vill dricka tio av. Man förstår varför den kostar 7.90.
Pris: 7,90 kr.
Betyg: betyg: 2


Åbro Export Premium Lageröl
(5,2 procent): Gör kanske inte skäl för namnet ”Premium”, men den går bra att halsa. Det är värt att betala de extra femtio örena gentemot en 5,2:an.
Pris: 8:40 kr.
Betyg: betyg: 3


Fagerhult Export
(5,3 procent): Definitivt ingen höjdare. Man kan ha den att tvätta navkapslarna med. Very bad.
Pris: 8,90 kr.
Betyg: betyg: 1


Smålands
(5,2 procent): En klassisk studentfavorit och det är lätt att förstå varför. Saknar till skillnad från de föregående besvärande eftersmak. Ett säkert kort.
Pris: 8,90 kr.
Betyg: betyg: 5


Sofiero
(5,2 procent): Den spanska ölen Sofieró retar kräkreflexerna. Trots att jag vid det här skedet av testet har druckit fyra öl och därmed borde vara ganska medgörlig blir jag inte frestad att dricka upp den.
Pris: 8,90 kr.
Betyg: betyg: 1


Tuborg grön
(4,2 procent): Danskarna kan sina grejer. Det står ”Genuine Quality” på burken och det behöver inte Tuborg be om ursäkt för. När jag ger den högsta betyg är det inte färgat av att jag precis druckit den jätteäckliga spanska ölen Sofiéro. Tuborg grön står på egna ben. Bäst i test!
Pris: 8,90 kr.
Betyg: betyg: 6


Zeunerts Original
(5,3 procent) : Smakar inte så mycket, med reservation för att jag vid det här laget är inne på min sjunde öl. Bra inkörsport till tyngre grejer för den som ännu inte lärt sig uppskatta öl.
Pris: 8,90 kronor
Betyg: betyg: 4


Guldkällan
(5,7 procent): Här köpte jag fel öl. Råkade ta den svarta som kostar en krona mer än den vita. När det kommer till smaken så… jag vet fan inte längre. Jag har druckit åtta öl. Det är lite svårt att säga vad som är vad nu. Den är inte lika god som Tuborg Grön, men inte lika äcklig som Fagerhult Export. Men den är dyrast i testet och jag har svårt att se varför man skulle betala… Här blev jag avbruten av min chef som sa att jag sluddrar lite. Jag sitter nämligen på kontoret mitt på blanka dagen och gör det här. Var var vi? Jo, jag har svårt att se varför man skulle betala 60 öre mer för den här än för en Zeunerts Original.
Pris: 9,50 kronor
Betyg: betyg: 3

* I den här prisklassen finns även Bear Beer (7,90 kronor men finns bara i Gävle och Strömstad), Svensk Starköl (7,90 kronor) Dansk Fadøl (8,90 kronor) och Guldkällan (8,50 kronor, den vita burken). Men de fanns inte på Systembolaget vid Centralstationen i Stockholm och vi (läs: jag) orkade inte åka runt och leta.

Hur testet gick till: Jag drack alla åtta öl i stigande ordning efter pris. Det var inget blindtest utan jag visste vad jag drack hela tiden.

Glöm inte att följa Nöjesguiden på Facebook.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!