Stockholmspriset 2016: Text

Redaktion 09:47 9 Dec 2016

Här är det bästa nya som Stockholm hade att erbjuda under 2016 inom kategorin text. Se alla nomineringar till Stockholmspriset 2016 här.

Tripprapporter
Tone Schunnesson mixade skickligt minnets poetik med trippens, hon skrev en marxistiskt maxad generationsroman som rusade mot försoning, en där allt hände i språket. Hon skrev om pengar, begär, utnyttjade affirmationen som genre – det var förkrossande vacker och rolig läsning. Tripprapporter blev ett ode till narcissismen och den ägde Stockholm. Den ägde till och med Lars Noréns dagböcker.  

Erik Lundin
Lyriken som strömmar ur Erik Lundin är ren poesi, blandat med en precis lagom stor portion humor och en jättestor dos smartness. Det är så kompakt att man stundtals knappt hinner andas ut mellan de eleganta ordlekarna. En av Sveriges bästa textförfattare just nu.

Cyklopens biblioteksbar 
Cyklopens Bibliotek har inte bara en oemotståndlig katt med ett öga som logga, 2016 har man med sina barer enträget anordnat Stockholms starkaste litterära scenprogram. Performance, pjäser, föreläsningar, kollektiv poesi, konstnärliga essäer – alltid fullsmockat, alltid spetskompetent, alltid gratis och ofta smärre revolutionärt med glittrande gäster som Johan Jönson och Felicia Mulinari. En demokratisk och eklektisk scen där texten kommer till liv och tillåts beröra på djupet. 

Stockholmspriset delas ut den 13 januari på Scalateatern.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!