Stockholmspriset 2014: Scen

Redaktion 10:51 12 Dec 2014Här är det absolut bästa Stockholm hade att erbjuda under 2014 i kategorin Scen. Se alla nomineringar till Stockholmspriset 2014 här.Unga Klara
I år tog Suzanne Osten storslaget adjö av sin scen sedan 40 år med grande finalen Lammungarnas fest. Och nya konstnärliga ledarna Farnaz Arbabi och Gustav Deinoff höll fanan högt med Girls Will Make You Blush, gästspel och samtal. Vi ser fram emot 40 år till av världsberömd, forskande, ung teater.

Hej Gustav Deinoff, Farnaz Arbabi och Jonas Kahnlund. Grattis, hur känns det? 
– Hedrande och jättekul såklart!

Vilken har varit årets största utmaning? 
– Att byta konstnärlig ledning. Det har aldrig hänt på Unga Klara förut och det har gått jättebra! Nu blir utmaningen att fortsätta hålla samma höga nivå på allt vi gör och att våga fortsätta vara modiga i dessa bistra tider.

Suzanne Osten har slutat efter 40 år, hur kommer det påverka nästa år?
– Suzanne finns alltid kvar som en del av Unga Klaras själ och hennes metod är förankrad i teatern, den stora skillnaden blir att det är den nya konstnärliga ledningen som leder teatern framåt nu. Farnaz har börjat repetera vår kommande stora produktion X, på temat ”den svenska rasismens historia” och den kommer bli asgrym!

Vilken av årets pjäser är ni själva mest nöjda med? 
– Högst på listan står självklart Suzannes maxade avskedsföreställning i våras, Lammungarnas fest. Ett allkonstverk utan dess like och summan av allt hon står för som konstnär: spjutspetsen, det lekfulla, modet, barnperspektivet, publiken och humorn. Självklart är jag oerhört stolt över höstens Girls Will Make You Blush som jag regisserade tillsammans med koreograf Mari Carrasco. Det är min första produktion som konstnärlig ledare, min baby och en feministisk powerbooost som riktar sig till alla! Och det finns fler pärlor.Robert Fux
Vi har tappat räkningen på allt Robert Fux har gjort för stockholmsk scenkonst, skådespelaren och performanceartisten som varken räds extravagans eller avskalat, trivs i nattvarieté, frigrupp och institutionsteater. Från i år minns vi dock En världsomsegling under haven och Ansvaret är vårt/Tingsten.

Europa Europa

Europa Europa
Drastisk dansmusiksatir och sugande mörk anklagelsepoesi. Konstnärskollektivet Ful och The Knifes glittrande, vänliga men uppfordrande Europa Europa fyllde ett behov detta supervalår med extra val: scenkonst som diskuterar, granskar och hjälper oss att tänka på rasism och europeisk migrationspolitik.

Samtliga nomineringar finns att hitta här. Stockholmspriset delas ut den 20 december.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!