Stockholmspriset 2014: Mode

Redaktion 12:02 12 Dec 2014Här är det absolut bästa Stockholm hade att erbjuda under 2014 inom kategorin mode. Se alla nomineringar till Stockholmspriset 2014 här.

Ida Klamborn
Redan under förra året visste vi att vi kunde vänta oss stordåd från henne, men det var först i år våra förväntningar infriades på riktigt. Med visningar så stjärnspäckade, både plagg- och artistmässigt, att de fick oss att tappa andan var detta års mest självklara designergenombrott lätt att utse. Världen ligger framför Ida Klamborns fötter.

Tommie X
Under året har vi sett honom styla ett helt gäng av Sveriges just nu största popstjärnor med tveklös och helt egen känsla för stil, regissera några av de svenska musikvideor som stannat längst i minnet, och dessutom designa en t-shirtkollektion med ett alldeles särskilt gott, HBTQ-hedrande syfte. Tommie X är något som ingen annan är.Agnes Grefberg Braunerhielm
Under sina år i gamet har hon byggt upp ett anseende som få andra i hennes ålder har lyckats uppnå. När hon nu har klivit upp på posten som självklar chefredaktör för sin egensinniga och ständigt hyperaktuella tidning har vi bara en sak att säga – Agnes Grefberg Braunerhielm, du ger oss hopp om den svenska modejournalistikens framtid.

Grattis! Hur känns det?
– Tack! Det känns hedrande och roligt, och jag känner mig samtidigt förvånad och överraskad. Mitt jobb blev plötsligt mycket roligare.

Du bevakar mode med ett kritiskt öga, hur viktigt är det att prata om det fula i det man älskar?
– Jätteviktigt! Speciellt när det kommer till mode som lämnar lite utrymme för kritik. När det gäller mode kan det bara vara äkta kärlek om du är medveten om och tar upp alla de dåliga aspekterna i det ämne du samtidigt älskar. Det är bara då det kan bli bättre, eller hur?

När är mode roligast?
– När jag träffar modeskapare och andra kreatörer som är helt orädda, sticker ut och följer sitt hjärta. Det låter kanske klyschigt. Men det bästa är udda och helt orealistiska modeskapare. När det gäller mode är att vara realistisk samma sak som att välja att vara slätstruken.

Samtliga nomineringar finns att hitta här. Stockholmspriset delas ut den 20 december.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!