Stockholmspriset 2013: Mode

Redaktion 14:20 30 Jan 2014

Nu kan vi avslöja vilka de nominerade till Stockholmspriset är! Här är de som kan vinna i kategorin mode.Philip Warkander

Philip Warkander blev i år världens första modedoktor. Han undersöker i sin avhandling samspelet mellan stil, sexualitet och kön i nutida Stockholm. Med sin avhandling har han uppmärksammat hur mode och modeforskning kan hjälpa oss att se hur normer och maktförhållanden ter sig i samhället.
Hej Philip! Varför behövs en modedoktor?

– Modevetenskap handlar om att undersöka ytans mening – det komplexa i det till synes ytliga. Det är viktigt eftersom det visar på att även sådant som traditionellt sett har setts som perifert, ointressant och kvinnligt faktiskt är relevant.
Känner du någonsin att ett plagg bara är "snyggt"?
– Om! Ofta! Det är viktigt att mode också får vara en estetisk njutning, tycker jag.Erik Haal

Musikern Erik Haal har under året producerat nyskapande och provokativ musik till modevisningar som har fått modefolket att ramla av visningsstolen. Han stod utan tvekan för årets mest intelligenta och inspirerande visningsmusik.

Hur känns det att ha blivit nominerad till ett modepris utan att vara modeskapare?
– Väldigt överraskande och kul! Kul att Nöjesguiden breddar blicken. Jag blev positivt överraskad även förra året när Fair Trade Center nominerades.

Vilket märke skulle du allra helst vilja göra visningsmusik till?
– Det är svårt att tänka i märken på det sättet! Jag jobbar gärna med folk som är lite sjuka i huvudet och har ett bra visningskoncept.Ann-Sofie Back

Under 2013 har designern Ann-Sofie Back, känd för sin innovativa design som är allt annat än inställsam, fått ett stort kommersiellt genomslag. Hon har med sina ”Back For Good”-tryck, som under året synts på varenda kotte, träffsäkert nått massan med sin smarta design.
Hej Ann-Sofie! Varför tror du att du är så hyllad i modesverige?

– Alltså, jag vet inte vad jag ska svara? För att jag är en av de bästa modeskaparna som finns här just nu? 

Din senaste kollektion har kallats "naiv". Finns det något mått av naivitet även i ditt skapande?

– Nej, idag finns det ingen äkta naivitet i mitt skapande, jag är medveten om vad jag gör. Och att vara medvetet naiv går väl inte egentligen? 


Listan med alla nominerade till vårt Stockholmspris hittas här.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!