Stockholmspriset 2013: Film

Redaktion 14:22 30 Jan 2014

Här är det absolut bästa Stockholm har att erbjuda just nu i kategorin Film.


Anna Odell

I mäktiga Återträffen frigörs alla inneboende fantasier om att en slutgiltig upprättelse för barndomens eventuella kränkningar fortfarande är möjlig. Inte nog med att Anna Odell regisserade, skådespelade och skrev manus – hon tvingade samtidigt tittaren att konfrontera vem den själv var i skolan. Återträffen krossade konkurrensen under 2013. 


A-märkt

Rättviseförmedlingens sjösättning av A-märkt – Bechdeltestet i praktiken, på en filmaffisch nära dig – gav upphov till en rätt irriterande debatt om huruvida märkningen är ett komplext kvalitetsmått eller ej. Facit: det är den inte. Men den fick oss att få syn på både hur låg kvinnors representation i film är, och hur filmer inte per automatik är feministiska för att de innehåller kvinnor som tilltalar varandra. 

Hej Ellen Telje på Bio Rio! Erkänn att icke A-märkt film är lite, lite ointressantare?

Haha. Njae, men man kan väl säga att det finns en större chans att både kvinnor och män är representerade i berättelsen i en A-märkt film. Dock ingen garanti.
Varför upprör märkningen så många?

– Många? Nej, nej. Är väl ca 5st män som varit misstänksamma och kritiska här i Sverige. I övrigt hyllas A-märkt med intervjuer, artiklar och hejarop från över 40 länder. Samt att både festivaler, distributörer och biografer i Sverige och världen nu hoppar på idén med den positiva konsumentmärkningen. Så himla mäktigt tycker vi!


Mira Barkhammar, Liv LeMoyne och Mira Grosin 

Vi är bäst! är en uppväxtskildring som aldrig upphörde att vara på barnens villkor. Och det var barnskådespelarna Mira Barkhammar, Liv LeMoynes och Mira Grosins gruppkemi och pricksäkra hantering av manuset som lyste starkast. 


Listan över alla nominerade hittas här.
Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!