Stockholmspriset 2012: Och vinnarna är...

Redaktion 16:48 27 Feb 2013

I vansinnigt många år har Nöjesguiden delat ut Stockholmspriset till personer och företeelser som har betytt extra mycket för staden under det gångna året. Juryn har vid flera tillfällen under året sammanträtt och debatterat om vem, vad eller vilka som förtjänar att lyftas fram för sin exceptionella briljans. 

Samtliga nominerade till Stockholmspriset 2012 hittar ni här. Här hittar du också vinnarna till Malmö/Lundapriset respektive Göteborgspriset.

KONSTMeriç Algün Ringborg

Med precis poesi fick det glömda stå i centrum, när böcker som aldrig lånats ut från Stockholms Stadsbibliotek samlades på en egen plats. Aldrig tidigare har det som försvunnit ur minnet varit mer påtagligt och närvarande än i Library of Unborrowed Books.


SCEN127 – Pablo Leiva Wenger

För sin relevans. För sin porträttering av samtiden och vi som ryms eller inte syns i den. För sin oväntade genomslagskraft, för sin tyngd och för sin förmåga att med
både skratt och samvetshugg berätta om strukturella orättvisor. För att 127 öppnade en dörr till scenkulturen som många upplevt som stängd.


BARLinje tio

Har du en polare på besök och vill visa vad Stockholm går för är den här baren garanterat en inringad hållpunkt på agendan. Precis som på en stjärnkrog gör ni bäst i att låta er förföras. Låta hantverket få ta tid. För när det handlar om ren och skär passion, nörderi på högsta nivå och en helvetisk massa förarbete – då finns det ingen som slår årets mest hajpade bar på fingrarna.


KROGBoqueria

Stockholmspriset 2012 går till en krog som inte bara har sett det stora i det lilla, utan också har förstått hur viktig själva upplevelsen är för hur mat smakar. Med sällan skådad energi fyller de nästan dagligen en galleria till brädden, utan att fokus "tapas".


KLUBBDaytime Sessions

Alla dessa munnar som ständigt tjatar om längre öppettider i Stockholms uteliv tystades av att Trädgården i somras inverterade dygnet genom att boka legendariska och dyra dj:s att spela under kvällens unga timmar. Open air var sommarens trendigaste uttryck och Daytime Sessions gjorde det gång på gång som om vi vore på de baleariska öarna.


MODEMinna Palmqvist

Minna Palmqvist är en designer som går sin egen väg. Hon jobbar med och samtidigt emot modesystemet. Teman som femininitet, kontroll, ideal och det höga tempot i modebranschen återkommer. Hennes design tycks ställa frågan: hur fan ska det gå? Vår tids mest akuta känsla.


LITTERATURConst Literary (P)review

Const görs av Maria Mårsell och Ida Therén och är ett nytt forum för utmanande skönlitteratur i Sverige. Som en blandning av antologi och litterär tidskrift mutar den in en egen plats i svensk samtida skönlitteratur. Const vågar vara något mer än ett fanzine och har en öppen process där alla kan skicka in bidrag. Texterna får stå för sig själva. Den avslappnade inställningen gillar vi.


MUSIKFirst Aid Kit

Familjen som gör musik tillsammans stannar tillsammans. I de södra förorterna höll syskon ihop, och även om de fortfarande bara är i början av sitt äventyr var 2012 året när allt föll på plats. Med sina sammanflätade röster och med sånger lika omtumlande vackra har de lagt Stockholm, Sverige och nu världen för sina fötter.


MEDIAJenny Seth

Som programledare för Musikguiden i P3 presenterade hon oss för ny favoritmusik, bjöd in intressanta gäster och vågade göra oss imponerade av P3 igen. Och trots att hon lämnat programmet och Sveriges Radio bakom sig har hon inte lämnat oss – 2013 verkar bli ännu ett förtjusande Jenny Seth-år.


FILMSearching for Sugarman

”Det är en Oscarsvärdig berättelse, jag kan inte sluta innan det blir en Oscarsvärdig film”, sa Malik Bendjelloul när Nöjesguiden träffade honom och fick se en ofärdig version av filmen i slutet av 2010. Att han nådde ända fram och tog Sveriges första statyett sedan 1984 gör hans vinst av Stockholmspriset oundviklig.


NÖJESFÖRBÄTTRAREBarbro/Salong 4

Kombinationen av sushi, dumplings och allehanda asiatiska skatter med en bioduk, sköna fåtöljer och en personlig minibar är inget annat än briljant. Barbro/Salong 4 bjöd på en fusion av flera av våra favoritsaker och förbättrade på så sätt Stockholms nöjesliv markant.
 

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!