Berlin Alexanderplatz

Stockholms filmfestival presenterar årets program

15:22 21 Oct 2020

Italien, klimatet och pandemin står i fokus för den 31:a upplagan av Stockholms internationella filmfestival som i år presenteras i form av en hybridfestival där ett stort antal filmer tillgängliggörs digitalt på plattformen Festival on Demand.

Totalt kommer 75 filmer från hela världen att visas under filmfestivalen som pågår mellan den 11-22 november.
Festivalen invigs med The world to come av norska regissören Mona Fastvold. Filmen beskrivs som en kvinnlig Brokeback Mountain, med Katherine Waterston och Casey Affleck i huvudrollerna. Men redan innan, den 7 och 8 november, smygstartar filmfesten med (redan slutsålda) visningar av Henrik Burmans dokumentär Yung Lean: In my head.

Årets Spotlight är Out of Order, "en naturlig, men genomarbetad, koppling till det bisarra världsläget med anledning av rådande pandemi".
–Det har helt klart varit en tuff utmaning att få ihop årets festival, men nu vi står vi redo med ett program vi är oerhört stolta över. Vi vill möta det stora behov som finns av nya filmupplevelser och spännande röster från hela världen, säger festivalgeneralen Git Scheynius.

Ett urval av Spotlight-filmerna som kommer att visas under festivalen är Nathan Grossmans dokumentär Greta och 76 Days som skildrar läget under pandemins utbrott i Wuhan, danska thriller-dramat Shorta av Anders Ølholm och Frederik Louis Hviid och mexikanska New Order av Michel Franco.

Stockholms filmfestival har i år också valt att uppmärksamma Italien som fokusland med filmer som Matteo Garrones PinocchioNowhere Special av Uberto Pasolini, The Ties av Daniele Luchetti och Thou Shalt Not Hate av Mauro Mancini.

Bland de andra filmerna som visas finns Julie Taymors The Glorias om aktivisten Gloria Steinem, Berlin Alexanderplatz av Burhan Qurbani, Summer of 85 av François Ozon, One Night in Miami av Regina King och Supernova av Harry Macqueen.

Bland årets pristagare - som medverkar digitalt via länk - finns Isabella Rossellini, italienske regissören Matteo Garrone som är aktuell med Pinocchio, och den danske skådespelaren Viggo Mortensen som regidebuterar med Falling.

Festivalen avslutas med Nomadland av Chloé Zhao, med Frances McDormand i huvudrollen.

Biljetter går att köpa på filmfestivalens hemsida.

Stockholms 31:a internationella filmfestival pågår från den 11-22 november 2020

 

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!