Liten del av brunchutbudet på Tensta konsthall. Foto: Magnus Skoglöf

Stockholms bästa bruncher – för vegetarianer och veganer

10:46 19 Sep 2014

TORSK PÅ TOFU: Det senaste åren har Stockholms vegovänliga brunchutbud fått sig ett rejält uppsving, tack vare kulturinstitutioner som Tensta konsthall och Mångkulturellt Centrum. Om man dessutom är beredd att vidga brunchbegreppet till vad-en-vill-äta-när-en-just-vaknat-och-är-råbakis så öppnar sig en hel värld. Plus, har ni hört: bacon är ute.

Sofia Dahlén, en av Nöjesguidens mesta vegansamveten, listar de allra bästa brunchställena i stan – från injera till slafsig buffé. Och oavsett om du är vegan eller inte.


betyg: 6 TENSTA KONSTHALL
Adress: Taxingegränd 10, 163 04 Spånga (T-bana: Tensta Centrum)
Brunchtider: Sista söndagen varje månad, kl 12.00-15.00
Pris: 150 kr, fri entré till konsthallen
Sista söndagen varje månad dukar cafét i Tensta Konsthall upp till helt vegansk brunchbuffé och hungriga art lovers från hela stockholmsområdet vallfärdar för att få fylla tallriken med bönburgare och våfflor och ta del av den skarpast kurerade samtidskonsten i stan. Nästa tillfälle är 28 september, och det är även sista chansen att se de aktuella utställningarna META och regina: Två tidskrifter i systerskap, Miraklet i Tensta (Theoria) och The Paths to the Common(s) Are Infinite av Ayreen Anastas och Rene Gabri. Se till att komma tidigt bara, det har varit smockat varje gång sedan succékonceptet startade på nyårsdagen i år.

betyg: 6 JEBENA
Adress: Rådhusets tunnelbana, uppgång Kungsklippan/Pipersgatan (T-bana: Rådhuset)
Öppettider: 14.30-23.00 (till 03.00 lördagar)
Pris: ca 125 kr
Om du med brunch menar revbensspjäll eller Ägg Benedict har du kommit fel. Om du menar underbar mat, dämpad belysning och råsoft söndagsstämning har du hittat precis rätt. Jebena är en eritriansk restaurang belägen i Rådhusets tunnelbana, som serverar injera, en surdegspannkaka som äts ihop med grytor och röror. Den vegetetariska mixtallriken rekommenderas, är 100% vegansk och 100% ljuvlig.

betyg: 5 MÅNGKULTURELLT CENTRUM
Adress: Värdshusvägen 7, 145 50 Norsborg (T-bana: Fittja)
Brunchtider: Sista söndagen varje månad, första sittning 12.00, andra sittning 14.00
Pris: 185 kr (100 kr för barn)
Tavernan på Mångkulturellt Centrum i Fittja serverar vegetarisk brunchbuffé en gång i månaden, till största delen vegansk. MKC i Fittja är dessutom mycket barnvänligt, med lekpark precis utanför uteserveringen och utsikt över Mälaren. Nästa tillfälle blir den 28 september, då pågår bland annat utställningen This Is Sweden av Ana och Papblo Londono som är den del av MKCs höstutställning Nationell Psykos!.

betyg: 5 HERMANS 
Adress: Fjällgatan 23B, 116 28 Stockholm  (T-bana: Slussen)
Öppettider: Mån-sön 11.00-21.00
Pris: 179-260kr
En vegetarisk klassiker känd för sin slafsiga buffé och magnifika utsikt. Grytor, lasagne och röror som känns övermäktiga en jobblunch kommer till sin rätt i lugn och ro på helgen. Buffén är till 90% vegansk, resten vegetarisk. Dessutom stans bredaste veganska dessertutbud för den som pallar.

betyg: 4 CALEXICO'S
Adress: Hornstulls Strand 4, 117 39 Stockholm
Öppettider: Lördag från 13.00, Söndag 11.30-16.00
Pris: ca 160kr
På söndagar kör Calexico's brunch bonanza (aka kött med kött), så alla veggisar gör klokast att komma dit en lördag och gå loss på bönburritos, nachos med guacamole och fem till tio frozen margaritas.

betyg: 1 MARIE LAVEAU
En köttbrunchares himmelrike kanske, men vi har sett bakfulla vegetarianer gråta över en tallrik grönsallad med pommes här. För den som förpassas till tillbehörslimbot är det goda veganska naturvinet på menyn tyvärr en klen tröst.

I stort behov av ett brunchställe där de även serverar djur? Prova Greasy Spoon.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Borasco

Det är inget dåligt samlat cv som ligger till grund för Tjärhovsplans nya restaurang och bodega.

Krogrecension: Petri

Petter Nilsson har tidigare bland annat ansvarat för driften på Spritmuseums restaurang och drivit restauranger i södra Frankrike.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!