Foto: Jean-Baptiste Béranger, Market Art Fair 2018.

Stockholm Art Week – vårens stora konstevenemang är här

09:09 14 Mar 2019

I april fylls Stockholm med samtidskonst på utvalda museer, gallerier och restauranger. Under en hel vecka kommer Stockholm Art Week bjuda på utställningar, event och exklusiva samarbeten.

Stockholm Art Week är ett tillfälle att visa upp Stockholm som internationell konstdestination. För sjunde året arrangeras konstveckan där lokalbor och turister får se en mängd av mässor och grupputställningar. Etablerade konsthallar, gallerier och museum bjuder på specialprogram under hela veckan. Joanna Sundström är initiativtagare till Stockholm Art Week, och den som har anpassat den internationella företeelsen till huvudstaden.
– Jag är konstintresserad och jobbar med kommunikation så det jag har gjort är egentligen bara att få alla att samarbeta och tillsammans visa upp Stockholm som konststad. Jag vill ge mer konst åt fler människor. Om alla som är i Stockholm under denna vecka går in på ett museum, galleri eller mässa är jag nöjd. Det är mycket som är gratis och flera aktörer ställer till med konstnärssamtal, vernissage och fest denna vecka.

Hur har förberedelserna inför årets konstvecka sett ut?
– Det blir bara roligare och roligare för varje år. Nu är det en etablerad företeelse och både aktörer och besökare är laddade inför veckan.

Vad är det för typ av konst som kommer att visas?
– Det är främst samtidskonst. Några museum såsom exempelvis Thielska galleriet som är en fantastisk plats har kvällsöppet den 11 april. Flera restauranger och hotell kommer att vara delaktiga i programmet. Svenska Brasserier kommer att ha vernissager både på Taverna Brillo, Riche och Stockholms Matmarknad. Hotel At Six ska ha konstutställning tillsammans med Galleri Belenius, Bank Hotel visar konst i samarbete med CF Hill och Alma kommer att visa konst i samarbete med Galleri Magnus Karlsson och Andrén Schipchenko. Nordiska Galleriet kommer att ha vernissage med konstnären Erik Jeor.

Stockholm Art Week pågår i princip över hela staden, och den nya baren Trägårdh på Alma är den officiella informationshuben där det går att få kataloger och mer information om veckan. Market Art Fair äger rum på Liljevalchs, C/O Stockholm på Dusty Deco på Brahegatan, Monopol på Spritmuseum.
– Stockholm Gallery District vid Hudiksvallsgatan har även gallerikväll lördagen den 13 april och efter det blir det arty party mingel på Elite Palace nya BAR 115. Fotografiska kommer att ha visning av sin utställning med Jesper Waldensten. Marabouparken, Tensta konsthall och färgfabriken är också med för att nämna några.

Som jag förstått det har Stockholm Art Week blivit till en internationell konsthän- delse, vad tror du det är med SAW som lockar en internationell publik?
– Sverige är känt för sin design, mat och dryck, mode och musik. Nu är det hög tid att identifiera Sverige som konstmecka.

Vad kan besökarna förvänta sig av detta år?
– De kan lägga förväntningarna rätt högt tror jag. Det blir kul. Nästan alla museer, konsthallar och etablerade gallerier kommer att ha något specifikt som händer under veckan.

Stockholm Art Week pågår mellan den 9-14 april. Läs hela programmet på här.

 

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!

Senaste filmrecensioner