Stockholm Art Week är tillbaka 2021

13:30 12 Apr 2021

Vårens upplaga av konstfestivalen äger rum mellan den 21-25 april. 

Stockholm Art Week är en plattform som visar upp såväl ledande nordiska konstmässor som många av Stockholms muséer, institutioner och andra aktörer som verkar inom konstbranschen. Förra årets nionde upplaga av konstveckan ställdes in, men nu är det alltså hög tid för comeback. Mellan den 21-25 april arrangeras alltifrån popup-utställningar till vernissager och digitala workshops.
– Veckan inleds på FN:s globala dag för innovation och kreativitet med ett härligt digitalt event i direkt anslutning till FN och Heart17 för att uppmärksamma vikten av konst för ett hållbart samhälle, säger initiativtagaren Joanna Sundström. 

Sker allt digitalt, eller kommer det även att anordnas fysiska event? 
– Konsten lever helt klart i det fysiska. Vårsalongen blommar för fullt, Giacomettis underbara skulpturer och målningar välkomnar dig på Moderna Museet. Färgfabriken, Sven Harrys, Bonniers Konsthall, Accelerator, CFHILL mm har specialprogram och ALLA gallerier är öppna och många erbjuder privata visningar. 

Hur har pandemin präglat själva konsten som visas upp under veckan? 
– Det vet vi inte än. Vi kan nog se effekter av pandemin på både på Vårsalongen och på den konst som har skapats under det senaste året. Helene Billgren kommer till exempel att ha en utställning på Galleri Magnus Karlsson inre rum. I presentationen som heter B Spring 21 flyttas delar av det som hon just nu arbetar med i ateljén ner till galleriet. Det blir en utställning där hon arbetat vidare utifrån tidigare verk. Fokus i presentationen ligger på processen och Helene Billgren kommer också att finnas på plats under veckan för att berätta om sitt arbete. Där kanske du får svar på din fråga.

Helene Billgren.

Stockholm Art Week har handlat mycket om att tillgängliggöra konsten för en större målgrupp. Hur skulle du säga att intresset för konst har utvecklats under det senaste mycket speciella året? 
– Aldrig har väl behovet av nya intryck och upplevelser varit så stor som nu. De digitala utställningarna, online viewing rooms och soffvisningar är man ju mäkta trött på. Det är kul att utvecklingen har gått framåt men inget slår en konstupplevelse live.

Kommer man som besökare även att kunna köpa konst? 
– Absolut. Allt på gallerierna är alltid till salu. Även allt på Vårsalongen är till försäljning. Häng på låset, först till kvarn.

Kronprinsessan Victoria inviger Stockholm Art Week den 21 April. Samma dag hålls även ett digitalt event via Operan Live om kreativitet och innovation i relation till hållbar utveckling.
– Kronprinsessparet har insett betydelsen av konst och kultur för ett öppet och tolerant samhälle och därför nyligen instiftat sin egen stiftelse Prinsessan Estelles Kulturstiftelse, så hon och prins Daniel är väl insatta och engagerade i frågan. 

Under veckan arrangeras också Kulturnatten, också denna efter att ha tvingats ställa in förra årets evenemang. Kulturnatten går av stapeln den 24 april. 

Är ni helt säkra på att ni kommer kunna genomföra alla programpunkter? 
– Det är några museum som inte kommer att kunna hålla öppet som istället väntar till höstens Stockholm Art Week som är planerad till den 14-19 september.

Inom kort lanseras även en podcast om konstvärlden signerad Stockholm Art Week. Läs mer på stockholmartweek.se.

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!