Stenungsunds Fight Club gjorde mig glad

12:24 27 Sep 2019

Gymnasieelever i Stenungsund har startat en slagsmålsklubb. Det tycker Frasse Levinsson är bra.

Ibland känns det som att dagens kids lever i en helt annan värld än min generation, trots att jag bara är 26 år. Extra tydligt blev det när jag besökte Guldtuben i våras. Horder av kids ville ha selfies med andra kids, och det var svårt för mig att förstå som var fans och vilka som var idoler. 13-åringar jag aldrig hört talas om förut fick andra 13-åringar att skaka och gråta. Det kändes som att jag var en invandrare i mitt eget land.

Jag är inte ensam om att undra vad dagens kids ska med oss till. I en krönika Aftonbladet konstaterar Johanna Frändén att vi kanske står inför den största generationsskilsmässan sedan 1960-talet. Hennes argument är att tonåringar världen över organiserat globala klimatprotester helt utan vår hjälp.

Uppladdningen inför förra fredagens rekordstrejk var i princip obefintlig i svenska medier. Visst pratades det om det stundande klimatmötet i New York, men på torsdagen var det lite som skvallrade om att en av historiens största protestaktioner skulle äga rum dagen därpå. Dagens tonåringar behöver uppenbarligen inte Aktuellt eller Aftonbladet för att informera sig – en viktig lärdom för alla medier som över huvud taget vill överleva de kommande åren – de organiserar sin kamp på andra sätt”, skriver hon.

Det är lustigt. När jag var 14 släpptes Sandi Thoms one-hit-wonder I Wish I Was a Punk Rocker (With Flowers in My Hair), där hon sjunger att hon föddes för sent, till en värld som inte bryr sig om att göra revolution längre. Men historien gav henne fel. I själva verket föddes hon för tidigt.

Att dagens tonåringar varken behöver vår underhållning eller våra medier kan kännas deprimerande. Därför blev jag oerhört glad när jag läste att elever på en gymnasieskola i Stenungsund slagit varandra sönder och samman efter att ha tittat på Fight Club.

När jag gick i nian skrev jag en novell om en kroniskt sömnlös man som desperat försökte fly från sitt tråkiga liv. I sin jakt på ett mer meningsfullt liv startade han en slagsmålsklubb, som urartade till en nihilistisk rörelse vars mål var att störta hela det civiliserade samhället. Eftersom min svensklärare varken hade sett eller hört talas om Fight Club fick jag MVG för min kreativa berättelse.

Tänk att kidsen fortfarande tittar på Fight Club. Det enda som bekymrar mig är att någon brutit mot Fight Clubs första och andra regel.

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!