I år står några av Sveriges främsta kvinnliga kockar för de specialkomponerade rätterna.
Kockarnas Krog är en pop up-restaurang som varje år slås upp under mässan Sthlm Food & Wine. Detta år drivs den av fyra kvinnliga kockar, som samtliga har koppling till Stellagalan.
En av dessa är matentreprenören och bagaren Maria Printz från Stallarholmen vars bidrag är en lyxig ”Sörmlandssmörgås”.
– Brödet är mitt eget Sörmländska bryggarbröd, där en av ingredienserna är drav som är en restprodukt vid öltillverkning som vanligtvis slängs. I övrigt har jag utgått från råvaror som är i säsong, som rostade betor, lufttorkad vildsvinsskinka, och en remoulad gjord på Sörmlands signaturråvara äpplen.
Stellagalans syfte är att synliggöra meriterade och ambitiösa kvinnor inom svensk gastronomi, och arbetar för en jämställd restaurangbransch. Maria Printz vann själv priset för Årets Stellabagare 2017 och tycker att initiativet är jätteviktigt.
– Vi behöver bli fler kvinnor på ledande positioner inom alla områden av svensk gastronomi. Att många kvinnor hoppar av sin yrkesbana på grund av att branschen är för enkönad är ett stort problem. Det har också konstaterats att kök med hög jämställdhetsnivå även blir mer framgångsrika.
Sthlm Food & Wine arrangeras den 8-10 november på Stockholmsmässan.