Foto: Melody Lovelin.

Soraya Hashim gör comeback i etern

Redaktion 14:10 19 Aug 2020

Metros tidigare debattchef Soraya Hashim återvänder till radion och blir programledare för Algoritmen. 

UR-programmet Algoritmen går denna höst in på sin fjärde säsong och får i samband med det en ny programledare. Programmet utforskar hur internet påverkar våra liv, och den nya programledaren Soraya Hashim hade tidigt en vision om säsongens första ämne.
– Jag ville utforska vad det innebär att döden har gått från att vara en privat angelägenhet till att människor delar med sig av sin sorg på ett väldigt öppet sätt i sociala medier. Men också vad som händer när människor lägger ut osanna beskrivningar av den avlidna, postar om ett dödsfall innan familjen hunnit gå ut med det – eller till och med kapar den dödas konto för att trakassera efterlevande familjemedlemmar.

Algoritmen är ett samarbete mellan Utbildningsradion och produktionsbolaget Soundtelling. Det sänds dels i P3, men ges också ut i poddform med ett avsnitt varje torsdag. Redaktionen består utöver Soraya Hashim även av producenten Melody Lovelin och reportern Navid Bavey.  Exekutiv producent är Anna Åkerlund. Soraya, som tidigare bland annat varit programledare för Morgonpasset Helg, menar att det breda ämnesområdet ger redaktionen möjlighet att röra sig fritt mellan såväl lättare som tyngre ämnen. 
– Det ger oss utrymme att lyfta allt från skojiga kattmemes och diskussionen kring ansiktsigenkänning, till att utforska tyngre ämnen som grooming online och hur polisens arbete fungerar där.

Vilka andra ämnen tar ni upp under hösten?
– Vi kommer bland annat att prata om olika typer som luras på nätet, som de här människorna som lägger ut en bild på nån riktig slabbig micromat och säger ”kolla vad våra stackars pensionärer får leva på”, när det inte är hela sanningen. Eller de som lägger ut falska efterlysningar efter ”försvunna personer”. 

Även aktuella samtalsämnen såsom spårning genom mobiltrafik kommer att avhandlas. 
– Under Black Lives Matter-demonstrationerna i USA använde polisen folks mobiler och sociala medier för att identifiera vilka som varit på demonstrationerna, oavsett om de begått olagliga handlingar eller ej. Så vi kommer att ta en titt på tipsen som delades om hur demonstranter ska undvika att eventuellt bli spårade genom sina telefoner. Sådana tips blir ju särskilt nödvändiga i situationer som Belarus och Libanon nu.

Digitala medier i all ära, men Soraya berättar även att programmet kommer att rikta strålkastaren mot de som lever utanför internet. Mot den i runda slängar en miljon svenskar som idag lever i ett digitalt utanförskap. 
– När jag jobbade på Metro fick vi många handskrivna brev från pensionärer som inte hade tillgång till internet. De läste bara papperstidningen och just för att de inte mailade så hamnade de per automatik utanför det offentliga samtalet. Ingen hade tid att skriva av deras skrivstil in i datorn. Detsamma gäller personer med till exempel vissa funktionsnedsättningar som inte alltid har den tillgång de behöver till myndighetsinformation eller nyheter. Vad händer då om det händer något stort i samhället som alla behöver ha snabb information om, typ en pandemi?

Hur känns det att vara tillbaka i radio?
– Jag är inte direkt blyg för att pladdra på, så det känns väldigt naturligt. Plus att jag får känna mig som Timbaland när jag klipper ljud. Ring mig för fler aktuella referenser från 2007.

Algoritmen har säsongspremiär den 20 augusti och finns på alla podcastplattformar. Programmet sänds även i P3 torsdagar klockan 23:07 under hösten. 

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste filmrecensioner

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!