Foto: Melissa Zabihi

Sophia Tako släpper en hyllning till kroppen

08:33 14 Mar 2019

Med nya singeln Body of Art vill hon väcka allas inre gudinnor.

Sophia Takos sensuella R&B-musik lämnar en längtande efter mer, och hennes nya singel Body of Art är inget undantag. Låten släpps den 14 mars via Cherish Label och handlar främst om kvinnokroppen, men när vi träffar henne inför släppet poängterar hon att det är allas kroppar som låten handlar om.
— Låten är min hyllning till kroppen. Det blir fel när jag säger att det är en hyllning till den kvinnliga kroppen för jag vill inte utesluta någon kropp. Alla kroppar är vackra, men jag har en sådan otrolig respekt och vördnad för den kvinnliga kroppen. Den är så vacker.

Inspirationen till låten kom ifrån två olika håll. Beatsen kommer ifrån Beatrice Jaksch som hon träffade genom nätverket EQ. De två klickade direkt och sade att de borde göra något tillsammans. Samma dag som Beatrice skickade över beatet som skulle komma att bli Body of Art nämnde Sophias bokare just den frasen för henne.
— Det var bara att lägga ihop två och två. Jag hade ett nytt beat och frasen body of art i huvudet, så fortsatte jag att skriva och så kom det jättesnabbt. På två minuter så hade jag refrängen klar.

Sedan barnsben har Sophia skrivit musik och spelat allt ifrån trumpet till piano. Ett riktigt kulturskolebarn beskriver hon sig själv som. När hon läste musik på gymnasiet började hon även att prodda och sedan dess har hon utbildat sig både på högskolenivå och genom Vem kan bli producent. Trots all kunskap har hon dock haft svårt att äga sig själv som producent, vilket beror på musikbranschens klimat i stort berättar hon. Stigmat om att kvinnor inte är tekniskt kunniga lever och frodas vilket hon upplever på nära håll allt för ofta. Hon berättar om en incident som hände bara två dagar innan i en studio i Malmö. En manlig anställd som egentligen bara skulle hjälpa dem att få det trasiga mixerbordet att fungera kommer plötsligt in i rummet igen när Sophia och hennes vän börjat referenslyssna på en låt. Utan att de på något vis bett om hans åsikt om låten känner han sig berättigad att dra harang på harang om hur de till exempel skulle kunna sänka en frekvens runt 700hz så skulle allt låta mycket bättre. 

Det mest tragiska i historien är att när jag frågar om hennes värsta upplevelse av mansplaining i studion är det omöjligt att plocka ut ett exempel. Det går inte att minnas specifika tillfällen då det hänt allt för många gånger. För Sophia handlar musikskapande och teknik bara om kreativitet, inte att ha lagt en evighet på tutorials på YouTube. Hon har ändå utbildning och färdighet, men det infekterade klimatet ger henne hjärnspöken ändå.
— Det är som med klassikern att när en kille kan fyra ackord så startar han ett band, men en tjej måste kunna alla ackord innan hon kan säga att hon ens kan spela gitarr. Det är den skillnaden som gör att jag ibland undrar om jag verkligen kan kalla mig producent när jag inte lagt flera tusen timmar på att nörda teknik. Det är ett stort problem.

Trots att både beats, melodi och text gick snabbt att få klart till Body of Art så hamnade Sophia i en situation med sviktande självförtroende just när det kom till proddandet. Efter att ha jobbat med oräkneliga människor som hämmat hennes kreativitet och underminerat hennes tekniska kunskaper ville hon göra allt själv. Det tog hela ett år av jobb och ångest över att inte få till ljudet perfekt. Till slut sökte hon hjälp av grundaren till EQ, Melisha Linnell, som under två sessioner hjälpte henne att få till den slutgiltiga versionen. Resultatet kunde hon inte vara mer stolt över, och nu hoppas hon att den ska få människor att se på kvinnokroppar med en mer positiv blick.
— Kvinnokroppen är helig för mig, jag bara älskar den. Jag vill bara att hon ska få ta plats och att hon ska få vara. Att hon inte ska behöva granskas hela tiden och plockas isär. Det gör mig så ledsen när folk säger att de känner att de inte passar in, men med den här låten vill jag väcka allas inre gudinnor. Alla, även snubbars inre gudinna vill jag ska vakna till liv av den här låten. Det är mitt mål. Att den inre gudinnan ska få stå där på en piedestal och att man ska känna sig som ett konstverk.

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!