Foto: Axel Palm

Som en blandning mellan Modern Family och Vänner

11:22 18 Feb 2019

Inom svensk film och tv ser vi inte särskilt mycket humor med HBTQ-fokus. Det vill syskonen Joakim och Amanda Ferm ändra på.

Allt började med en scen tagen från deras egna liv. Manusförfattarna och syskonen Amanda och Joakim Ferms äldre bror skulle flytta in hos Joakim i vuxen ålder. Från Amandas kommentar om att någon borde skriva en komediserie om det här växte manuset till tv-serien Drama Queen fram.
– Men det var bara det lilla fröt, annars är det inte baserat på oss. Det handlar ju om ett syskonpar, ett tvillingpar, vilket vi inte är, och visst att man tar saker från sitt eget liv men det är inte så vi gjort, understryker Joakim.

Serien som just nu håller på att spelas in handlar alltså om ett tvillingpar, Amadeus och Alexandra. Premissen är att Amadeus precis blivit lämnad av sin kille Mathias för en annan man. Dagen efter han flyttat ut från Amadeus lägenhet kommer Alexandra knackandes på dörren. Hon har slösat bort arvet från deras välbärgade farmor på bara ett par veckor när tanken var att det skulle finansiera en sex månader lång jorden runt-resa. Nu måste hon alltså gömmas undan från resten av familjen hemma hos sin tvillingbror för att slippa skammen. Som det första stora projektet av manusförfattarna Joakim och Amanda var det tårfyllt att se det hela komma till liv under första inspelningsdagen nu i januari.
– Under allra första tagningen, trots att det är en humorserie, började vi nästan att gråta. Och jag brukar säga att jag inte har någon tårkanal i vanlig fall, säger Joakim om hur det var att få se manuset komma till liv.
– Serien är nästan som vårt småsyskon, fortsätter Amanda om hur det kändes.

Syskonen har jobbat på manuset till Drama Queen i ungefär fem år. Innan har de skrivit en del amatörteater och ända sedan barnsben har de varit kreativa tillsammans, men detta är det första projektet som de verkligen trott stenhårt på. Tillsammans med regissören Alexander Lönn från produktionsbolaget Dark Duck Studios har de nu blåst liv i serien som är bolagets första tv-produktion. Det Göteborgsbaserade företaget med rötter i Los Angeles har tidigare gjort ett antal kortfilmer men detta blir precis som för manusförfattarna en uppväxling.
– Vi kom hem från Los Angeles 2017 och gjorde en film som heter En sista gång. Sen dess har vi gjort flertalet projekt. 2017 kontaktade Joakim och Amanda oss med det här projektet och vi tog oss an det eftersom vi tyckte att det var en riktigt rolig grej. Vi har jobbat med det i ungefär två år tillsammans och nu har inspelningen äntligen börjat, berättar Alexander.

Serien är en situationskomedi, men de alla poängterar att det inte är en typisk amerikansk sitcom i sin stil. Som en blandning mellan Modern Family och Vänner ungefär, säger de själva. För att lyckas med denna typen av humorserie säger de även att karaktärerna är det viktigaste att få till perfekt. Huvudpersonerna är som nämnt tvillingarna Amadeus och Alexandra som spelas av Christian Arnold och Hanna Alsterlund. Utöver dem finns bland andra en krävande mamma, en toffel till pappa, en duktig syster med en förmögen man och en drag queen till barchef. Och såklart en tokig granne.
– Magdalena som spelas av Sabina Heitmann är en frireligiös präst som vill omvandla Amadeus till straight, det är hennes stora mål i livet. Hon har en extranyckel till hans lägenhet så hon springer där lite bäst hon vill. Det finns någon form av kärlek mellan dem men Amadeus blir väl måttligt trött på henne ibland när hon ska försöka övervinna honom till hetero, säger Alexander om karaktären.
 

Hur tror ni att det kommer sig att det inte är fler som har den här HBTQ-inriktningen på humor i Sverige?
– Jag tror att de är rädda för att de inte kan hitta någon publik, att de inte vågar satsa för de tänker att det bara är HBTQ-människor som vill se det vilket jag vet att det inte är. Sen så är det också så att man väl alltid skriver utifrån sitt eget perspektiv. Både jag och Amanda är homosexuella och har skrivit utifrån vår synvinkel. Hade det varit två straighta män i 40 års åldern som hade skrivit serien kanske folk hade tyckt att de inte har rätten att skämta och skriva om någonting de själva inte har kunskap om. Det måste vara rätt personer som skriver, förklarar Joakim.
— Även om vi har kommit väldigt långt i Sverige i HBTQ-frågan så finns det ju fortfarande ett motstånd mot det. Fastän det kanske inte är ett så öppet motstånd så syns det när det kommer till sådant som underhållning, fortsätter Alexander.

Just nu pågår inspelningen av pilotavsnittet och förhoppningen är att Drama Queen ska ha premiär tidigt 2020.
 

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 02, 2019.

0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!