Soldes kaffebönor sprider sig som en löpeld bland Malmös kaféer

14:55 20 Feb 2015

De är starka, de är många och de vill brygga gott kaffe.

Den uppmärksamme malmöbon har kanske noterat att kaffet som dricks på vissa av stadens kaféer har en alldeles särskild gemensam nämnare. Utöver att det är mycket gott så kommer det också från lokala Solde Kafferosteri.

Att kunna sitt kaffe har blivit en statusmarkör lika god som någon annan, ibland så till den grad att det kan bli svettigt för den genomsnittlige kaffedrickaren att beställa "en kopp kaffe med mjölk, tack" utan att bli totald shamead. På Solde Kaffebar på Regementsgatan, däremot, kan även den mest inbitna gallerialattelovern få sig ett varmt välkomnande och en försiktig puff i en mer upplyst riktning, med målet att få en bättre och härligare upplevelse. Kaffesnobberi är trist och störigt, men kaffenörderi förtjänar att hyllas!

Hjärnorna bakom Solde heter Jonas Westesson, Johan Carlström och Dan Stenqvist. Vi tog ett snack med tidigare nämnda för att höra vad de har för sig i rosteriet och bakom kafédisken.

Var tar bönorna ni inte säljer på Solde Kaffebar vägen?
– 
Majoriteten av rosteriets kunder finns i Malmö, där vi har ett fint gäng av restauranger och kaféer som tycker om vårt sätt att rosta kaffe på. Sedan skickar vi kaffe till höger och vänster runt om i landet och även en del till utlandet, bland annat Michelinkrogen Hedone i London. 

Ni introducerade för ett tag sedan en frukostmeny på Solde Kaffebar. Har ni fler nya påhitt på gång?
– Vi vill bli världens bästa Solde. Vi ska höja nivån på allt. Vi har gjort ett litet ryck i kaffebaren, och vill höja kvaliteten och servicen rätt igenom. Allt som vi kan göra själva vill vi göra själva. Vi bakar småkakor, picklar och grejar, och har arbetat en hel del med att göra våra två mackor bättre och godare. Sedan är ju såklart fokus för oss att ständigt försöka att leverera en riktigt god kopp kaffe, oavsett om det är filterkaffe eller espressobaserat. Men de roligaste påhitten som sker 2015 är nog trots allt alla fantastiska kaffesorter som är på ingång och som kommer att smaka mums.

Frukost på Solde Kaffebar

Vad beställer folk? Finns det någon "storsäljare" bland kaffevarianterna?
– 
Vi har smygit igång med en det handbryggda kaffet nu och det säljer mer och mer. Det tar lite tid att brygga och servera, men har man tiden, vilket fler och fler verkar ha, blir det en fin kaffeupplevelse. Primärt är det framför allt våra kenyanska kaffen med hög fruktighet som många tycker om. Andra storsäljare är våra så kallade naturalkaffen, som oftast blir dörröppnare in till den stora specialkaffevärlden. Vi vurmar ju alltid själva för den enkla espresson, som alltid säljer mycket på Solde Kaffebar. Vad gäller kaffet så är nog Mäster och Bror de blandningar som går bäst.

Era bönor har namn som Vera, Bror och Mäster. Var kommer de från?
– Våra fyra blandningar är fiktiva karaktärer baserade på en umgängeskrets från ett familjealbum som konstnären Daniel Andersson hittade på en loppmarknad i Berlin. Sen har en amerikansk tecknare har ritat ansiktena utifrån fotona. Vi gillar att ha det mer mänskligt än digitalt när det kommer till etiketter. Innehållet i blandningarna ändras kontinuerligt, men smakbeskrivningar ska alltid vara där. Vår ”Ett Ursprung”-serie är döpt med en siffra och sedan namnet på själva kaffet på baksidan av påsen.

Bästa koppen kaffe ni slukat? Och varför?
– Var kopp har sin charm, tycker Jonas.
– Efter att jag hade cyklat trettio mil runt en stor sjö var det extremt livsbejakande att dricka en kopp Gevalia (mellanrost, brygg) medan kroppen hann ifatt psyket, svarar Dan.

Johans bästa kopp är mer nostalgisk.
– Första dammiga espresson när vi öppnade kaffebaren 2006.

Här kan du läsa mer om Solde och deras kaffe. Sugen på en kopp? Solde Kaffebar ligger på Regementsgatan 2 i Malmö.

Stad: 
Lokal: 
Kategori: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Krogrecensioner

RAMEN TO BÍIRU

Skenet från den röda neonlampan med Ramen to Bíirus logotyp lyser upp lokalen och gör att allt får ett rött skimmer över sig.

Bao Bao

På Mitt Möllans food court i Scandwichs gamla lucka ligger, som namnet kanske avslöjar, en baorestaurang.

Senaste krogrecensionerna i Malmö

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!