Sofia Dahlén: "Välkommen till Veganistan"

11:24 23 Oct 2014

Den inte så subtilt hemliga ingången till vegan-Narnia.

Veganerna har putsat till ytan och köttätarna håller nu för tiden åtminstone de mest uttjatade salladsskämten för sig själva. Det är lätt att få intrycket av att vi alla är på väg att sätta oss vid samma bord, gå in i en ny fas av matetisk symbios. Men den verkar inte bli bestående. För medan finkrogarna svettas med att få in bankad rova och friterad zucchiniblomma på menyn, håller veganrörelsen i lugn och ro på att bygga en egen separatistisk utopi.

 

Dåliga erfarenheter av att dejta köttätare, eller bara en kompromisslös grundinställning, har gett upphov till ett av de tidiga veganseparatistiska livsstilsfenomenen: vegansk dejting. Online har Veggiedate förenat gröna hjärtan sedan 1999, men även mainstreamsajter som Mötesplatsen erbjuder en ruta som filtrerar köttätare ur sökningen. (Och när du hittat din själsfrände i kärlek och etik upptäcker du förhoppningsvis att ni har ännu mer gemensamt. Då rekommenderas Malmöbaserade Justine & Juliette, den veganska sexbutiken).

 

Det underlättar förstås enormt att dela synen på tallriksmodellen med dem en vill leva nära. Veganism bär visserligen likheter med könssjukdomar, de tenderar att smitta inom intima relationer redan i förälskelsefasen. Men risken finns alltid att den snygga köttisen, som med hjärtformade ögon valde bort både one night stands och filet mignon till en början, så småningom kommer att börja fyllekäka hotdogs. På Veggiedate slipper du köpa grisen i säcken (när allt du från början ville var att den skulle få böka fritt i sin naturliga miljö). Men varför låta det stanna vid dina kärlekspartners? 

 

Sveriges befolkning består till en tiondel av vegetarianer, varav knappt hälften är helveganer, enligt en undersökning som Djurens rätt och Demoskop släppte tidigare i år. Att antalet veggos uppnått en kritisk massa märks utifrån sett på ett plötsligt, och välkommet, intresse från restaurang- och livsmedelsbranschen. Internt i veganrörelsen finns det dock än tydligare tecken på att vi nu utgör en stabil konsumentgrupp: vi har våra egna entreprenörer.

 

En vegansk slaktare (Veggoköket i Västerås), veganska tatuerare (Gothenburg Hardcore Tattoos och Malmös Hjärtat av Guld) och ovan nämnda sexbutik är bara några exempel. En vegansk skobutik (Green Laces), en vegansk Guide Michelin (Veganistan.se), Vegan Gamers för veganska spelnördar och Vegan Runners IK för veganska sportnördar.

 

Det sägs att Skottlands självständighetsomröstning tidigare i höst skapat en dominoeffekt som väckt liv i liknande rörelser runtom i världen. Jag tillhör väl inte den innersta kretsen, så jag har ännu inte blivit initierad i bildandet av en veganstat, men det har inte ungått mig att vi närmar oss en punkt där vi skulle ha möjlighet att tillsätta de flesta samhällsnyttiga funktioner. Vi har en vegansk läkarförening (Läkare för framtiden), minst en helt vegansk livsmedelsbutik i vardera av Sveriges tre största städer (Astrid & Aporna i Malmö, Vegstore i Göteborg och Goodstore i Stockholm), två politiska partier som tar djurrättslig ställning (Feministiskt initiativ och Djurens Parti), en vegansk arbetsförmedling (Veganjobb.se) och vegetariska skolmiljöer (Globala Gymnasiet).

 

Den veganska polisen hör dock fortfarande till fiktionens värld, och så får det nog förbli. VCAAB (Vegan Cops Are Also Bastards) som vi brukar säga.

Kommer speciesismen att frodas i ett framtida Veganistan? Isåfall är Greta Thurfjell utesluten på förhand

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!