Söderberg & Sara öppnar i Malmö

12:03 23 Apr 2015


Det fixas för fullt inför öppningen av Söderberg & Sara på Mäster Danielsgatan i Malmö

Som vi tidigare rapporterat öppnar Ystadbaserade och White Guide-hyllade stenugnsbageriet Söderberg & Sara nytt i Malmö. De slår upp portarna så snart som i början av maj. Vi har jagat fatt i Tilde Möller, som är ena halvan av ägarduon, för att få reda på mer om vad som väntar.

Vilka är ni som ligger bakom Söderberg & Sara?
– Det är jag, Tilde Möller, och Per Söderberg. Två typer som gillar att äta och dricka goda saker så pass mycket att vi har sagt upp kontakten med semester, vi hälsar sällan på någon och vi klär oss inte särskilt snyggt, för vi vill driva våra bagerier, cafén och pizzaställen så bra vi kan. Mycket av vår tid och ork går åt till detta! Övrig tid spenderar vi med våra två ganska små barn, försöker plåstra om vårt ruckliga hus och tukta vår trädgård. Vi gillar varandra ganska mycket och har väldigt kul ihop, sen har vi lyckats samla på oss en grym skara anställda som brinner för ungefär samma saker som vi gör.

Hur kommer det sig att ni drog igång ett stenugnsbageri?
– Vi startade som ett litet kvartersbageri i Ystad för ganska exakt fem år sedan, när den svenska surdegsvurmen var som febrigast. Vi har båda tidigare jobbat på bageri, restaurang och kafé och var trötta på att kompromissa. Så vi bakade bröd och bullar, och det gick bra. Via en hembyggd espressocykel, en minimal kaffebar och ungefär en miljon ombyggnationer blev vi med kafferosteri och vedugnspizzarestaurang på en åker på Österlen.

Vad skiljer er från liknande kaféer och restauranger?
– Vi tillhör en skara bagerier, restauranger och butiker som har förstått hur mycket bra råvaror vi har i närheten och hur vi kreativt och hantverksmässigt kan ta tillvara dessa. Vi jobbar sjukt nära många av våra producenter. Det är äppelodlare, spannmålsodlare, mjölnare och så vidare. Och så rostar vi vårt eget kaffe. Som bageri och kafé kan vi tillgängliggöra det vi själva vill äta och dricka för andra.

Ni har ett fina utmärkelser att stoltsera med! Bland annat knep ni plats nummer tio på White Guides lista över 2015-års bästa svenska kaféer. Vad tänkte ni kring omnämnandet och hur har det påverkat er verksamhet?
– Ja, vi blev såklart hemskt glada av de fina poängen i White Guide café! Och att vårt pizzaställe kom med i restaurangguiden var jättekul. Mest har det nog påverkat oss genom att vi granskar oss själva med ännu hårdare ögon.

Ryktet säger att era pizzor är både fantastiskt goda och orginella i sina smaker. Har du några pizzatips att dela med dig av?
– Pizza är ju en utmärkt degbit att ha roligt med! Mitt bästa är att använda säsongens begränsningar som kreativ zon. Vad har börjat gro nu? Massor av ätliga ogräs! Snart kommer sparrisen, den är supergod på en pizza med hollandaise och citron. Och snart blir det färskpotatispizza med gräslök. Det måste inte ligga tomatsås i botten, testa yoghurt eller rödbetspesto. Sist men inte minst, se till att varje enskild komponent smakar gott i sig – god deg, smakrik tomatsås… Jag skulle kunna mala på ganska mycket här.

Söderberg & Sara öppnar sitt tredje ställe på Mäster Danielsgatan i Malmö i början av maj. Det blir ingen vedugn då lokalen har sina begränsningar, men det kommer att finnas gott om goda mackor och bakverk, och inte minst det egenrostade kaffet.

Hungrar du efter fler krog- och kaféöppningar? Kolla in vår lista över nya krogar i Malmö och Lund här.

Stad: 
Lokal: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Krogrecensioner

RAMEN TO BÍIRU

Skenet från den röda neonlampan med Ramen to Bíirus logotyp lyser upp lokalen och gör att allt får ett rött skimmer över sig.

Bao Bao

På Mitt Möllans food court i Scandwichs gamla lucka ligger, som namnet kanske avslöjar, en baorestaurang.

Senaste krogrecensionerna i Malmö

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!