Snoh Aalegra tar nya steg

13:58 28 Apr 2015

snoh-1.jpg

Svenska Snoh Aalegra har Prince som mentor och samarbetar med legendariska producenten No I.D. Men trots att hon varit i musikbranschen i 14 år har vi aldrig riktigt fått lära känna henne. Rebecka Hedström träffade Snoh för hennes första svenska intervju. 

Hon brukade få höra att det var omöjligt att bli signad i USA på grund av den hårda konkurrensen, men hon vägrade lyssna. Snoh säger att hon kämpat länge för att nå dit hon är nu och det viktigaste är att kunna inspirera andra i Sverige att våga satsa på sina drömmar. Även om målet spikades tidigt var vägen till rätt samarbeten och sound en snårig historia. Hon säger sig ha upplevt de flesta sidor av branschen: fastnat i bättre och sämre kontrakt. Nu är hon 27 år gammal med mer än 14 år i musikbranschen bakom sig, och vill hellre fokusera framåt än blicka tillbaka.
För några år sedan drog hon till Los Angeles på vinst och förlust och kom i kontakt med legendariska hiphopproducenten No I.D som tidigare producerat åt bland annat Jay Z och Common, samt fungerat som mentor åt Kanye West. De klickade direkt, började göra musik och Snoh signades till ARTium, No I.D:s etikett under Def Jam och hem för artister som Vince Staples och Jhené Aiko.
– Vi jobbade på ett helt album och gjorde 20-30 låtar. Sedan bestämde jag mig för att släppa en EP och valde ut låtar som jag tyckte representerade soundet på mitt album. En bra representation för den jag är och vad allting handlar om för mig.

Vad har det betytt för dig att arbeta med teamet du har nu?
– Allt. Jag har alltid hållit på med musik men jag visste inte att jag skulle få jobba med No I.D. Han är en legend, det känns overkligt. Jag har lärt mig så mycket från dem. Jag har alltid drömt stort men han har verkligen pushat mig att tro på mig själv mer än vad jag gjorde innan. 

Om du drömmer ännu större, vilka skulle du vilja arbeta med?
– Jag blev uppringd av Prince för några månader sen, det är nästan det största som hänt mig om vi pratar samarbeten. Det är overkligt, jag måste nypa mig själv. Just nu fokuserar jag på mitt första album och min singel, men vi ska jobba när det har lugnat ner sig lite med första projektet. Nu fungerar han som en mentor vilket känns jättebra.

Vad har du lärt dig av Prince hittills?
– Jag har blivit otroligt inspirerad av att bara se honom uppträda: hur han är med publiken och sitt band. Trots sin ålder övar han tre-fyra timmar om dagen med sitt band och det är verkligen något jag tagit till mig.

Jag läste att No I.D. har visat dig hur du kan sjunga på ett nytt sätt. Vad har du lärt honom?
– Haha, bra fråga. Jag kan inte lära No I.D. någonting. Men jag tror han blir inspirerad av att jag inte är en typisk artist han brukar jobba med, han arbetar mest med rappare. Jag kanske har introducerat ett annat sound för honom. Det har varit en intressant collab, han låter mig vara kreativ och en stor del av processen. Vi bollar mycket fram och tillbaka i studion. Men det är mest han som lär mig grejer.

Snoh berättar att debutalbumet har inslag av både rock och urban. Även en del än så länge hemliga samarbeten. Med på skivan finns också en låt skriven av Sia som heter Chaos.
– Hon gjorde den med No I.D. och den bara låg där. Jag spelade in den och när hon sedan fick höra gillade hon den verkligen.

Hur färdigt är ditt album?
– Cirka 80 procent. Jag ser till att jobba in i det sista, eftersom jag kan komma på en låt som slår ut en annan i sista minuten. Men jag fokuserar på min nya singel och på att uppträda, jag repar med mitt band och ska ha showcase snart i L.A. och New York och senare London.

Har du någon deadline?
– Du måste ha en slags buzz innan du släpper album. Det är helt omöjligt att få släppa något om ingen vet vem du är. Så jag har inget datum. Jag jobbar på singeln och sen får vi se hur det går. Förhoppningsvis släpper jag album det här året.

Hur vet du att du har en buzz?
– När singeln når listorna. Men ibland kan det ta lång tid att jobba upp en låt. Jag vet att vissa låtar tagit flera månader av jobb på radio men helt plötsligt spelar rätt person den och då slår den jättestort. Vad som helst kan hända, men det kan ta ett tag.

Vilka är fördelarna med att ta den långa vägen och inte vara en av skivbolaget formgiven artist som blir succé direkt?
– Det har varit bra att få mogna, ha fötterna på jorden och hitta mitt rätta team med folk jag litar på. Jag tror allt har hänt av en anledning och jag känner mig redo nu. Jag har uppskattat allt jag gått igenom. Det låter som en klyscha och det är många artister som säger det men det är…

… väldigt amerikanskt?
– Ja, haha. Men jag har varit i USA mycket och fått prata med människor som gått igenom samma saker som jag.

Det kan vara positivt också, man kämpar och det är värt någonting.
– Precis den delen av amerikansk kultur är något jag uppskattar. Att folk vill göra något stort och att det inte finns en gräns. Du kan inte säga något som låter galet, det är bara ”ok, do it”.

Är det ett friare klimat att vara kreativ i?
– Ja absolut. Samtidigt är det lite bisarrt, det är blandade känslor. När jag först kom till USA frågade folk ”why are you not louder about your ability?”. Jag är från Sverige, jag är inte van att gå in i ett rum och tycka att jag är the shit och om jag tycker det vill jag inte visa det. Jag har försökt tvätta av den mentaliteten, men jag är fortfarande från Sverige och det kommer inte förändras.

Vad har du framför dig under 2015?
– Jag fokuserar på min nya singel Emotional. Men man vet aldrig vad som händer nästa vecka, det går inte att planera. Jag vill bara göra min grej. Få vara artist, gigga, komma ut, träffa folk och min publik, expandera och förhoppningsvis få släppa albumet.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 04, 2015.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!