Snart börjar Malmö Queer Filmfestival

11:25 22 Mar 2019

Malmö Queer Filmfestival intar återigen Biograf Panora. 

I tio år har Malmö Queer Filmfestival arrangerats. Du som är lite äldre i gamet kanske känner igen konceptet från Queer Film and Arts Festival som arrangerades av Folkets bio Malmö och Lund i samarbete med Regnbågsfestivalen.  Filmfestivalen är årlig och har sedan 2015 tagit över Biograf Panoras salonger. Fokuset ligger, som namnet ger en hint av, på LGBTQIA-filmer och queer-kultur. Målet är att göra MQF så queer, tillgänglig, intersektionell, politisk och rolig som möjligt. 

Hur länge har Malmö Queer Filmfestival arrangeras?
– Festivalen nu över 10 år gammal, och vi i festivalgruppen har arbetat med festivalen mellan ett och tio år.

Hur har den ändrats genom åren? 
–Den har blivit större och större, och vissa år har den blivit lite mindre. MQF har i flera år drivits av en person, nu är vi en grupp igen sedan ett par år tillbaka, säger Anna och fortsätter: 
– 
Vi har haft tre år med tema, och särskilt från 2017 års festival, med tema tillgänglighet. Vilka vi har vi lärt oss mycket av. Hur svårt det är för både publik och filmare/konstnärer med funktionsvariationer att vara delaktiga i kultur. Det ledde bland annat. till att vi prioriterar salong 3 på Panora, som har fler än de vanliga två rullstolsplatserna.

Vilka är ni som arbetar med filmfestivalen? 
– 
Vi är en blandad grupp av queers som utgör programgruppen och organiserar MQF tillsammans.

Varför anser ni att den behövs behövs? 
För att visa och ge möjlighet att titta på queera filmer, utöver mainstreamfilmens ramar. För att skapa en mötesplats för queers. Men också för att diskutera, lyssna och lära sig om ämnen som man kanske inte har tänkt på innan - funktion, fettfobi, afrofobi, klassaktivism och femininitet - och ha kul!  

Vad kommer skilja årets filmfestival från tidigare år? 
– 
Årets tema är ’’our bodies are political’’. Flera av filmerna handlar om kropp och normer kring våra kroppar.  Vem som passar in i normsamhället men även “passerar” i den queera communityn, säger Anna och fortsätter:
– 
Och så klart blir det även politik. Det är självklart för oss om vi pratar om queer, för queer är politiskt! 

Berätta lite om filmerna vi inte får missa! 
– 
Vi två långfilmer, Bixa Travesty/Tranny Fag och Obscuro Barroco, och minst en kortfilm från Brasilien i programmet som står symboliskt för det växande hotet och våldet mot transpersoner, queers och alla som inte passar in i hetero- och cis-normerna.
– 
Dessutom har vi Nothing to Lose-programmet som innehåller både långfilm och kortfilm om fettaktivism och dans samt ett panelsamtal med Malmö Fat Front. The Watermelon Woman, en filmklassiker i HBTQ-sammanhang som inleds med en kort kontext till Black Queer Cinema. Dessutom har vi vårt kortfilmsprogram Local Heroes som äger rum under fredagens invigning med filmer av lokala queers med regissörsbesök.

Vem är det som brukar närvara i biosalongen under MQF? 
– 
Alla slags queers från hela Skåne. Det är faktiskt en otroligt fin möjlighet att träffas och träffa nya människor! Men egentligen - hela Malmö.

Malmö Queer Filmfestival äger rum mellan den 12 och 14 april. 

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!