Tappvin och fingermat står på menyn i Landskrona under sommaren.
Restaurang Smörtaxen i Landskrona öppnade mitt under brinnande pandemi 2020, och de fåtal platserna som krogen förfogar över tar generellt sett slut inom ett par minuter vartefter de släpps. Nu utökar den pyttelilla krogen emellertid upp sin kapacitet över sommaren.
På Smörtaxens baksida vid Citadellområdet finns nämligen närmare 3000 kvadratmeter till synes outnyttjad gräsyta. Den ska nu under tre veckor förvandlas till Vinkiosk.
– Vi har stirrat på den här baksidan sedan vi startade restaurangen och känt hur fint det vore att kunna sitta här på dagtid på en sketen lastpall, lyssna på bra musik och trycka en flarra svingott vin med sina polare, lite som att leka Köpenhamn, berättar Simon Tollesson, kock och delägare.
“Det blir lite som att leka Köpenhamn”
Upplägget är inte heller en helt obeprövad strategi.
– Vi gjorde ett litet test förra året med kiosken och det var kul så nu ska vi försöka göra det lite mer seriöst, fortsätter Simon.
Vanligtvis kör Smörtaxen menyn Hela Rubbet med fyra serveringar plus aptitretare, men i kiosken blir det istället vad de kallar nävakäk. Rostbröd med råbiff eller sommarkantareller, flygplansmacka och grillad majsgolv är några av rätterna.
– Utbudet är inte så stort men sånt vi gillar mest. Alla viner är på fat och därtill kör vi ett boxvin som är en flarra som vi tycker förtjänar lite mer cred. Några oroliga öldrickare har hört av sig om de också kan komma och ja, det finns en öl också, säger Simon.
På baksidan kan man även spela olika spel på planerna som är uppklippta i gräset.
– Vi hoppas att kiosken blir ett ställe som man vill hänga på, men vi har ju inte gjort något sånt här förut, så det kan gå precis hur som helst. Eftersom man inte kan eller behöver boka bord har vi ingen aning. Kanske kommer ingen, kanske regnar alla veckorna bort eller så blir det för körigt. Då sätter vi ut en skylt att det är fullt men att man är välkommen lite senare. Vi har ett visst antal portioner mat per dag och när det är slut är det slut. Vi har försökt att ta i men vi får se om det bara är hybris och att vi istället har en jävla massa personalmat för hösten, avslutar Simon.
Smörtaxens vinkiosk har öppet mellan den 13-30 juli, och håller öppet onsdag till lördag mellan 14.00-21.00.