Foto: Luis Ruiz

Smith & Thell dansar ensamma men sjunger ihop

11:17 17 Feb 2020

Helsingborgsduon Smith & Thell har precis vunnit sin första Grammis och åker snart ut på turné. För Alexandra Lundbladh berättar Maria Smith och Victor Thell om det senaste året, och varför de inte längre är ett par privat.

När jag ringer Maria Smith och Victor Thell i början av februari är det bara några dagar kvar tills de ska uppträda på Grammisgalan – samma gala där de är nominerade i kategorin Årets kompositör och senare visar sig stå som vinnare. 
– Vi är fokuserade på framträdandet, och nomineringen är en fet klapp på axeln. En nominering räcker nästan, vi är så tacksamma. Vi har verkligen kämpat länge, säger Maria. 

Det har minst sagt varit hektiska år för den helsingborgska duon som lockar till sig fler och fler fans världen över. Senast i november 2019 sålde de ut spelningar i New York, Tampa och Fort Lauderdale – ett tydligt tecken på att skandinavisk folkpop kan fungera lika bra som amerikansk sådan. I början av mars drar Smith & Thells svenska klubbturné igång och avslutas på Helsingborgs Konserthus den 29 mars. 

Är ni taggade på att avsluta turnén på hemmaplan?
Maria: Ja, det är verkligen något av det bästa som finns. Där har man mest historia. 
Victor: Vi har spelat sen vi var 14 år, och i början var det nästan ingen som tyckte om det man gjorde. Vi har växt från noll och är superstolta. 
Maria: Vi har ju spelat i Helsingborg några gånger nu och blivit så himla glada varje gång över hur mycket folk som kommit dit. På Hx-festivalen i somras blev vi så chockade när det var över 10 000 personer i publiken. 

Det har gått ganska många år sedan ni flyttade därifrån. Är ni sugna på att återvända hem?
Maria: Alltså Helsingborg är ju hemma, det är där vi växt upp och där familjen är. Stockholm är mest en plats att bo på för musikens skull, men hjärtat är i Helsingborg. Jag och min syster har faktiskt tittat på hus i Höganäs. Det skulle vara härligt att kunna vara där på deltid, kanske ha en egen studio. 

Maria berättar vidare att hon mellan spelningar och låtskrivande tillbringat så mycket tid hon kunnat med familjen i Helsingborg under det senaste året. Sett till karriären var 2019 ett succéår för Smith & Thell, men för personerna Maria och Victor var det ett svårt år, då Marias syster Janna gick bort i cancer. 
– Det har varit ett otroligt tufft år. Jag har inte greppat det än, men musiken är en trygg plats och en plats att bearbeta. Jag är väldigt tacksam att vi har bandet. Hon stod i publiken på alla spelningar i Helsingborg, och i somras på festivalen var det en av de sista dagarna som hon orkade göra något sånt överhuvudtaget. Det ska bli underbart att spela i Helsingborg igen, men en person kommer saknas. 

Smith & Thells stora hit Hotel Walls skrevs med bland andra Joakim Berg när de precis fått beskedet om Jannas sjukdom. 
– Vi visste inte att det skulle gå som det gjorde, men det var en första käftsmäll att livet är till låns. Den talar ju mycket i metaforer – man checkar in och checkar ut. 

Har ni haft någon personlig relation till Jocke Berg i uppväxten? 
Maria: Gud ja, Kent är ett av mina absoluta favoritband, men jag ville inte gå in i studion och visa mig som ett stort fan och typ “Hur tänkte du när du skrev Utan dina andetag”. Men vi har båda växt upp med Kent, så det var fint att ta den här låtidén och skriva den med Jocke. Han räds inte mörker.

Tar ni alltid inspiration från det egna livet när ni skriver låtar?
Maria: Ja, alltid till våra egna låtar. Det har varit ett jobbigt liv, men musiken är ett sätt att vägra låta det vara bara fult. När jag går igenom något jobbigt vill jag att något vackert ska komma ur det som hänt. 
Victor: Ja, man vill vända det fula till något fint. Våra egna låttexter blir som en dagbok som alla får läsa. När vi skriver till andra är det deras historier vi vill få fram. 

Maria och Victor har skrivit mycket musik med Molly Sandén. Samarbetet började med Mollys öppenhjärtiga låt Freak som släpptes 2014 och blev viktig för många unga tjejer. Maria och Victor var också med och skrev låtarna till Molly Sandéns kritikerrosade och prisade album från 2019 – Det bästa kanske inte hänt än. Ni har antagligen precis som jag hört låtar som Den som e den, Va det då? eller titelspåret och oundvikligt tänkt på Mollys och Danny Saucedos uppbrott. Maria och Victor har själva varit ett par offentligt i många år. Jag frågar dem hur det var att tillsammans skriva låtar om kärlek som svalnat och om att släppa taget om relationer. Först möts jag av en sekunds tystnad, sedan lite viskningar, och därefter börjar Maria prata.
– Det albumet var väldigt viktigt för Molly. Hon är en fantastisk låtskrivare och kunde sätta ord på sina känslor så väl att det ledde till att vi själva inte heller är ett par längre.
– Vi hade nog gjort slut ändå, men att skriva de låtarna tillsammans med Molly fick oss att reflektera över vår egen relation, fortsätter Victor. 

De berättar att deras relation tog slut för sju månader sedan, men det har som tur är inte inneburit slutet för Smith & Thell.
Maria: Vi älskar vår musik, vårt band och varandra såklart, men det är tufft att jobba tillsammans och vara ett par. Det funkade i tio år men sen gick det inte mer. 

Hur går det att jobba ihop nu?
Victor: Det var jättejobbigt i början, men nu funkar det väldigt bra. Det är nog ingen skillnad nu när vi jobbar jämfört med tidigare, det är musiken som står i fokus nästan hela tiden.
Maria: Ja, och vi insåg helt enkelt att vi båda tänker mest på musik och vill göra musik ihop, men att vi borde bo på separata adresser. 

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 02, 2020.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!