Sky Ferreira vill inte kategoriseras

Carolina Oscarsson 12:04 7 May 2014


Det dröjde länge för Sky Ferreira att debutera, men längtan var väl värd. För Carolina Oscarsson berättar hon om skolavhopp, relationen till Michael Jackson och varför modevärlden är mer förlåtande än musikbranschen.

På andra sidan Atlanten drömmer Sky Ferreira osammanhängande drömmar om nätterna. Hon vaknar med konstiga känslor i kroppen. När jag pratar med henne låter hon ändå glad. Hon organiserar sin nya lägenhet. Egentligen flyttade hon in för flera veckor sedan, men hon har inte haft någon tid alls att ta hand om sitt nya hem på grund av turnén med Miley Cyrus. Imorgon ska hon iväg igen.

Sky signades redan som 15-åring, men inte förrän nu har hennes album släppts. Hon har dragits fram och tillbaka och blivit behandlad lite som en docka som det testats olika genrer och stilar på. Ena dagen skulle hon vara Lady Gaga och nästa något helt motsatt. Trots detta skulle Sky inte ändra på något.

– Jag ångrar ingenting av det. Det kunde såklart hanterats annorlunda, men jag har lärt mig väldigt mycket av det. Jag var ung och visste inte vad jag ville. Jag hoppade av high school för att satsa på musiken och göra vad jag ville. Jag trivdes aldrig i skolan och med hur saker fungerade där. Så för mig var det ett bra val, även om jag inte direkt blev bättre behandlad av musikbranschen. Jag hade inte kunnat göra den här skivan i början, så på något sätt känns det bra att ha allt det där ur vägen innan jag kunde släppa ett album. Jag rekommenderar dock ingen att hoppa av skolan.

Musikbranschen över hela världen tenderar att behandla män och kvinnor på olika sätt. I USA finns ett stort behov av att kategorisera kvinnor antingen som ”bad girls” eller ”good girls” vilket Sky menar irriterar henne otroligt mycket. På Night Time, My Time sjunger hon om hur ingen frågat vad hon vill. Att hon inte blivit lyssnad på. Efter albumsläppet upplever hon att hon blir mer respekte- rad, men hon behöver ändå stå ut med orättvisor.

– Jag har blivit behandlad som rekvisita. När jag stått för att jag vill ha en karriär har de varit kalla mot mig och inte tagit mig seriöst. Eftersom jag började när jag var så ung blev jag som deras barn, eller docka, de kunde leka med. Om man är söt och snäll kan de göra saker för en, annars är man bara en bitch. Jag läser aldrig recensioner heller, för det är så ofta kritiker enbart skriver om hur jag ser ut. Jag har läst väldigt äckliga recensioner som bara handlat om min kropp och mitt hår. De har inte ens nämnt min musik. Ibland skriver folk också att jag inte har något att säga med musiken – det är alltid män. Tjejer förstår däremot mina texter.

Sky Ferreira har gjort musik i hela sitt liv. Föräldrar har jobbat mycket, så hon har till stor del uppfostrats av sin mormor. En stor inspiration för henne när hon gjorde musik som liten var Michael Jackson, en nära vän till hennes mormor som stylade honom under 30 år.

– Jag såg aldrig Michael som en stjärna direkt. Jag träffade aldrig honom i de sammanhangen så jag förstod nog inte riktigt hans storhet. Jag var så liten. För mig var han en vän som peppade mig att hålla på med musiken. Han var en bra person som har inspirerat mig och min musik på många sätt.

För att kunna satsa på sin egen musik idag kombinerar Sky sitt musicerande med modelljobb. Hon säger att modebranschen alltid har känts mer förlåtande och accepterande.

– Modebranschen var de som först lyfte fram min musik. De var de första som inte ville ändra på mig. Jag fick uppträda på deras fester långt innan jag blev tagen på allvar i musikindustrin. Jag har aldrig sett det som ett problem att kombinera dessa världar. Pengarna jag tjänar på modejobben ger mig möjlighet att satsa på min musik. Men om jag bara fick göra en sak skulle det vara musiken, för det blir lite modellande där ibland också.

I framtiden vill Sky Ferreira fortsätta spela in och framföra musik. Kanske åka på en egen turné någon gång. Hon har alltid gjort musik och tror aldrig att hon kommer att bli klar. När jag frågar om hon kommer till Sverige avslöjar hon att hon antagligen kommer någon gång i sommar, men vi får vackert vänta på datum ett tag till.

Night Time, My Time (Capital/Universal) finns ute nu och belönades med betyget betyg: 5 i mars.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 04, 2014.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste filmrecensioner

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!