Skönhetstävling ska utmana rådande skönhetsnorm

18:33 20 Mar 2017

Skönhetstävlingar är kanske inte vad man förknippar med normkritiskt arbete men den 7:e april kommer tävlingen Queen of the Runway att äga rum i Stockholm. Det är vad arrangörerna kallar en “banbrytande skönhetstävling” som är tänkt att utmana just rådande skönhetsnormer.

Som arrangör står modellagenturen LeNoir. Det är också ett kontrakt med dem som står på spel för de tävlande.
– Jag började min karriär som modell och märkte snabbt att det inte fanns utrymme för modeller som inte tillhör normen. Och så är det fortfarande tio-tolv år senare. Det har inte hänt mycket, säger Aysha Jones en av initiativtagarna.
– Jag kände att jag var tvungen att göra någonting åt saken.

Tävlingens medverkande “visar på det starka multikulturella land som Sverige är och bör fortsätta vara”, står att läsa i ett pressmeddelande.

Vinnaren utses av en jury på nio personer, bland annat skådespelaren och regissören David Nzinga, RMH:s grundare Babak Azarmi, fotografen Saga Berlin och moderedaktören Agnes Braunerhielm.

Hur tänker ni kring att anordna det ni i pressmeddelandet kallar en skönhetstävling? Även om den fokuserar på "skönhet utanför normen", leder inte fokus på "skönhet" överhuvudtaget till stigmatisering?

Skönhetstävlingar kollar på de tävlandes yttre, hur "vackra" dom är och hur "fin kropp" de har. Vi har gett våra jurymedlemmar direktiven att det är helt oviktigt. Vi söker den som är bäst på catwalken. Alltså en modell som kan gå bra, vilket egentligen bör vara det enda väsentliga för en visningsmodell, säger Aysha Jones.

Topmodellen Naomi Campbell har prisas för sin gång och kallas precis som tävlingen Queen of the Runway.
– I verkligheten är hon inte alls lika "vacker" som folk verkar tycka, bilder på henne utan smink och extensions visar en helt annan kvinna. Våra modeller fick till sina kampanjbilder instruktioner om att helst vara naturliga och om de ville sminka sig skulle det vara minimalt. Utstrålning kan även en människa som kanske inte besitter en större "skönhet" enligt samhällets normer ha.

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!