OBS! Bilden är ett montage.

Skjut inte budbäraren: Bubbel är äckligt

14:13 14 May 2019

En relativt hållbar men ovetenskaplig utläggning om varför bubbel inte är en värd eller bra typ av alkohol.

Jag vet att jag är inne på djupt vatten eftersom jag 1. inte kan något om alkohol 2. har en otroligt begränsad smakpalett som leder till att jag bara kan dela in smaker i kategorierna “gott” och “äckligt” samt 3. är fullt medveten om att människor älskar bubbel. Sommaren nalkas, balkongdörrar öppnas, picknickfiltar breder ut sig; bubblet ska fram!

Givet dessa tre punkter skulle vissa av er kunna argumentera för att mitt hat mot bubbel bottnar sig i en obstinat och larvig attityd där jag vill ogilla något bara för att det skänker lycka i andras tillvaro, att jag själv är så oförmögen att känna glädje i små saker i livet så jag blir grön av avund och tjurig när andra gör det. Andra skulle kunna hävda att min fientliga inställning går att härleda till något slags internaliserat kvinnohat, att jag sett så många kvinnor köpa, dricka, älska och skriva captions på insta om bubbel samtidigt som jag marinerats i samtidens vanföreställning om att allt kvinnor uppskattar är töntigt och larvigt, att äkta män (och hotta schyssta coola balla brudar) dricker bärs. Eller whiskey rakt på nån sorgligt isbit.

Och vet ni va? Ni har säkert helt rätt. Men jag orkar inte ta tag i dessa motstridiga och dumma tendenser nu, våren är här och jag vill bara ogilla saker ifred. Följande utläggning är baserad på flera års empiriska studier och kan därmed tas någorlunda på allvar.

Here goes nothing;

Otymplighet

I en drömvärld (läs: Danmark) hade man kunnat köpa kyld alkohol på varma sommardagar men nu går inte det. Det är opraktiskt och jobbigt att behöva kyla sin dryck och allra värsta fall bära runt på någon ispåse men nu är det så det ser ut och passar det sig inte ja då kan man ju alltid flytta till Danmark. Tills dess är det bra och rimligt att hålla sin alkoholkonsumtion på en praktisk nivå rent logistiskt. Vinflaskor man kan öppna och sen återförsluta är självklart kanon, likaså ölburkar man kan dricka upp i ett svep, Vad som däremot inte är kanon är att behöva bära runt på en stor glasflaska som är omöjlig att återförsluta tätt så man ständigt måste röra sig i lodrät riktning och med tungan rätt i mun för att inte spilla ut något.

Smak

Bubbel smakar inte gott. Det gör bara inte det. Kort lista på saker bubbel smakar på riktigt:

Att stå på ett Gina Tricot-event med tropical house i bakgrunden och undra hur det är möjligt att göra karriär på att blogga, du förstår tanken på annonsintäkter i teorin men kan ändå inte riktigt greppa hur det går till, dj:n spelar Hotel California med beach-rave-stil, du vill absolut börja röra på dig.

Att vara på bröllop, inte känna nån, vara obekväm i dina kläder fast du väst åt dig själv i spegeln att släppa det, att nu är det såhär du är är klädd och det är bara att acceptera det nu. Med ena handen drar du tafatt i tyget, med andra dricker du bubbel.

Att råka komma på dig själv med att göra en boomerang där det skålas i champagneglas och du blir påmind om att du bara är en hudklump med puls som gör saker du själv inte helt står för bara för att tillfället tillåter det, du såg din kollega Alice som du är ute med göra en boomerang och du gjorde instinktivt detsamma, du blir obehagligt medveten om att du inte har en egen vilja.

Att mitt på ljusa dagen börja dricka alkohol och vara hundra procent säker på att ens kväll kommer sluta i katastrof trots glada miner och pigga tillrop, en dyster känsla av att nästkommande dygn på något sätt är ämnad för tragedi. Alla tjuter av skratt när en flaska bubbel öppnas, du tjoar med, innerst inne vet du att de närmaste fyra timmarna kommer gå åt skogen på något sätt. Vilket sömlöst och snyggt leder oss in på nästa punkt:

Fyllan

Min mamma har sagt att man aldrig får sitta ner när man dricker bubbel för då sätter det sig i knäna och man kan aldrig resa sig upp igen. Min mamma är varken sommelier eller läkare och dessutom är hon känd för att hitta på märkliga teser om vad som helst och sen säga dem som om de vore kända ordspråk. Det är alltså högst ovetenskapligt bevisat att bubbel faktiskt skulle påverka ens motorik mer än något annat men en av få personer jag litar på i den här världen är min mamma och i förvirrande tider som dessa råder jag er att göra detsamma. Efter år av anekdotisk bevisföring vill jag dock hävda att hon har rätt, varje gång jag druckit bubbel har jag förvandlats till en Brio-hund som faller ihop när man trycker på undersidan av den lilla plattformen den står på, lealös och förvirrad.

Glasen

Det finns fyra sätt att dricka bubbel på

1: rakt ur flaskan: känns goth.
2: ur vanliga dricksglas: också goth.

Båda alternativen: godkända.

De flesta verkar dock vilja dricka ur:

3. Vanliga höga champagneglas. Så förmätet och larvigt att kräva speciella glas till en dryck och speciellt när de ser ut sådär. De är svåra att hålla i ordentligt och arean av den cirkulära cylinderden glaset består av är alltid för snävt och litet så man slår i näsan i glaset när man dricker för ivrigt, bokstavligt talat en knäpp på nosen som säger åt en att man konsumerar i för hög hastighet. Den typen av moraliserande från döda ting är jag gärna utan.

4. De där runda låga glasen som ser ut som en lyxig glasskål ungefär. Pluspoäng till dessa för det känns som man befinner sig i en rökig jazzklubb på 20-talet, minuspoäng för att man inte kan röra sig mer än två centimeter utan att hälften av innehållet har skvalpat ut och tappat all kolsyra. (Vilket i sig är positivt eftersom bubblet då försvinner och drycken förvandlas till vanligt vitt vin vilket är avsevärt mycket bättre.)

Sorterna

Har ni märkt att jag konsekvent använt mig av ordet bubbel i den här texten? Det är för att jag fram tills för två timmar sen trodde att prosecco och cava var detsamma, att champagne också var samma grej fast dyrare. De är alltså alla tre olika drycker. Får posttraumatiskt stressyndrom till högstadiet när man råkade benämna en låt som house fast det var techno, råkade säga techno fast det var EDM. Hur ska man veta? Jag orkar inte med fler saker som är till synes identiska men som ändå får en att framstå som dum om man säger fel.

Bonusrunda: något är gravt fel med att bubbel har fått två emojis när de flesta andra alkoholsorter fått max en,oftast ingen. Det gör att man instinktivt ogillar denna vidriga dryck som tar för sig så mycket på tangentbordet. Vet hut.

Eftersom det är viktigt att vara nyanserad kommer här hela två saker som är bra med bubbel.

Korken

Jag är en sucker för ett riktigt bra PLOPP. Precis som ett litet barn i ett youtubeklipp som skriker av skratt åt plinget från en micro är jag nästan oroväckande lättroad, jag ryser av välbehag av ett bra PLOPP och det är ett faktum jag självklart inte ska förneka eller dölja. Dessutom är jag efter att ha jobbat i bar och catering….får man säga det….EXPERT på att öppna bubbelflaskor. Jag som i regel är praktiskt handfallen får i dessa sammanhang för en gångs skull känna på hur det känns att vara någorlunda händig och det är en sällsam känsla jag håller högt.

Utblandningspotential

Det absolut bästa med bubbel är att man kan blanda ut det med annan vätska och på så vis få fram riktigt goda grejer. Aperol! Mimosa! Hugo! Listan kan göras lång. Och för det är jag såklart tacksam.

Men på stand alone basis är bubbel inget att ha.

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!